Pojďte k nám, Ukrajinci, láká naše vláda. A nic

14.06.2016 9:04

I přestože česká vláda dovolila zaměstnavatelům dovážet vysokoškoláky z Ukrajiny, skoro žádní sem nepřijíždí. Nikdo se totiž nehlásí. Uvedla to dnešní MF Dnes.

Pojďte k nám, Ukrajinci, láká naše vláda. A nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ocelárna, ilustrační foto

Důvodem nezájmu jsou podmínky, které vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) podnikatelům nastavila. Nyní již zmírňuje. Minimální mzda pro dovezené specialisty nemusí například být 38 tisíc korun, ale stačí průměrná mzda v oboru v daném kraji. Projekt se také rozšiřuje o zdravotnické profese. „Nešlo nám primárně o vysoce kvalifikovanou pracovní sílu – tam potřebujeme desítky, možná nízké stovky ročně, ale o ty středně a níže kvalifikované, tam je nedostatek úplně fatální,“ řekl k tomu předseda Asociace malých a středních podniků ČR Karel Havlíček. 

V rámci pilotního projektu požádalo o dovoz vysokoškolsky vzdělaných pracovníků 46 českých firem. Podalo si celkem 69 žádostí. Kvóta však byla nastavena na dovoz 500 zaměstnanců ročně. I proto nyní dochází ke zmírnění podmínek.

Hovoří se také o tom, že se kšeftuje s termíny na pohovor na českých ambasádách. On-line systém VisaPoint totiž neustále uvádí, že žádné termíny pohovorů nejsou k dispozici. To pak znamená další problém pro zaměstnavatele – získané pracovníky sem nemají jak legálně dostat. Vládní projekt sice přinesl i změnu v přihlašování na pohovory, ale pouze pro techniky, projektanty, konstruktéry či zubní lékaře. A těch firmy moc nepotřebují. Projekt o rozšíření portfolia zaměstnanců o požadované profese však vláda neschválila. 

Podle průzkumu Hospodářské komory ČR by fabriky byly schopné přijmout až třicet tisíc cizinců. „Máme velké problémy získat kvalitní nově vyučené dělníky – nejsou učňovské školy, velké procento lidí jde na střední školu s maturitou, nezískávají manuální zručnost,“ říká spolumajitel firmy vyrábějící malou zemědělskou a zahradní techniku Jiří Belinger. 

Ukrajince si však čeští zaměstnanci většinou nemohou vynachválit. Například podle Belingera překonávají Čechy pracovním nasazením, dělají i přesčasy či přeplňují normy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…