Policisté mají nový plán proti Johnovi. I Bublan se ho lekl

13.09.2010 22:54

Už za pár dnů, přesně 21. září zažije hlavní město Praha dlouho medializovanou demonstraci bezpečnostních složek. Podle dosavadních informací se jí zúčastní policisté, hasiči, členové vězeňské služby a justiční stráže anebo celníci.

Policisté mají nový plán proti Johnovi. I Bublan se ho lekl

Ti všichni se po aktivitách na utajovaných fórech v rámci odborových organizací vydali na sociální síť Facebook. Právě tam založili mnohatisícovou skupinu Demonstrace bezpečnostních složek, kde řeší detaily demonstrace, ale také případné problémy a následky.

"Všichni jsou pořád vysr*ný z toho, že se vrátí komunismus. Nikdo si ale nepřipouští, že za pár let tu může být manipulovatelná metropolitní policie, a to už je jen krůček k tomu, aby to tu vypadalo jako v USA v 30. letech," napsal jeden ze členů skupiny. "S tím množstvím lidí, co teď odchází, stačí vydržet do nového roku a policajt bude ohrožený druh," uvádí další muž zákona.

Možná nás skolí ošklivá epidemie

A právě na menší počet mužů v uniformě vsadil jiný pisatel. Ten vymyslel velmi neobvyklý plán, jak zasadit citelnou ránu bezpečnosti na ulicích.



"Přátele, kolegové, ano stávkovat nemůžeme, ale mám obavu, že pokud bude demonstrace neúspěšná, mohla by...," píše v začátku svého vzkazu.

"Jde o to, že pokud budete muset zůstat ve službě, nemáte jinou šanci, prostě na demonstraci dorazit nemůžete. Jenže nejde jen o těch pár procent, které nám chtějí snížit. Jde o to, že je míň peněz na benzín a taky se nebudou dávat příplatky za bezpečností faktory," informoval redakci policista s desetiletou praxí. "V mém případě jde o ztrátu v řádech pěti tisíc, což je citelné!" dodal.

Nejen tento muž, ale i mnozí další přemýšlí, jak se do Prahy na demonstraci bezpečnostních složek dostat. Ačkoli ministr vnitra Radek John (VV), ani policejní prezident Oldřich Martinů nechystají postihy proti mužům v uniformách, většina z nich těmto slovům nevěří.

A tak se rozhodli, že budou nemocní

"Přátele, kolegové, ano stávkovat nemůžeme, ale mám obavu, že pokud bude demonstrace neúspěšná, mohla by se mezi bezpečnostními složkami tohoto státu během listopadu rozšířit ošklivá epidemie nějaké zákeřné nemoci (třeba rýmička), která by za ideálních podmínek mohla postihnout každého z nás, kdo je nespokojený, zničený, znechucený... A vzhledem k tomu, že jsme tak nepotřební a v poslední době mám ten pocit, že i naprosto zbyteční. Bude třeba doma u čajíčku na neschopence, tuto zákeřnou nemoc vyležet a hezky v klidu u televize sledovat běh následujících událostí. Zbytek si každý domyslí sám," uvedl pisatel, jehož nápad se okamžitě ujal.

"Myslím, že by při hromadné nemocenské příslušníků bezp. složek vláda rozhodla během několika hodin, že se platy snižovat nebudou," přidal svůj postoj další policista.

Jiný muž zákona upozorňuje na úskalí těchto možných kroků slovy: "Bohužel rýmičkou bychom asi spíše potrestali nejvíc své nadřízené, kteří by nemohli pokrýt službu, a to by bylo dost blbý. Naši vedoucí jsou taky příslušníci a jde jim taky o peníze jako nám a přidávat jim starosti se službami je kontraproduktivní."

Bublan varuje

Proti zdánlivým nemocem se staví i bývalý ministr vnitra a poslanec ČSSD František Bublan, jehož nápad vylekal.

ParlamentnímListům.cz řekl: "Já policistům velice přeji, aby uspěli se svými požadavky, sám se jejich demonstrace zúčastním. To, aby vypukla epidemie, tedy, že by se hodili marod, mi nepřipadá jako úplně dobré řešení, věřím, že se najde lepší. K téhle situaci hlavně vůbec nemuselo dojít. Na armádě to zřejmě vyřeší a na peníze vojákům sahat nebudou. Podle mě to celé prokaučoval John už v počátku, když kývl na úsporu 8,5 miliard."



Ministra vnitra Radek John o podobných tricích s nemocenskou podle svých slov neslyšel. "Úsporná opatření jsou součástí vládního nařízení a Věci veřejné jsou koaliční strana, je to chyba vlád, které působily na resortu předtím, ty jej zadlužily," sdělil pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí ministerstva vnitra Jiří Reichl.

Stimulem k demonstraci bezpečnostních složek byl výsledek měsíc staré tiskové konference, na níž představil ministr vnitra Radek John své finanční úspory a jejich přesnější rozložení. Výbor Nezávislého odborového svazu Policie ČR následně rozhodl na svém mimořádném jednání dne 25. srpna o uskutečnění demonstrace proti neuváženým škrtům ve státním rozpočtu na rok 2011 a stanovil termín na 21. září v Praze.

K policistům se postupně přidali taky další státní zaměstnanci.

Více k demonstraci:
Jeden z plakátů:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…