Politolog utěšuje ČSSD: Nechte Zemanovy fandy odejít, aspoň se jich zbavíte

05.08.2012 19:50

Řada sociálních demokratů, přestupujících s prásknutím dveří do strany Miloše Zemana, by podle politologa Jiřího Peheho neměla generalitu v Lidovém domě příliš znervózňovat. ČSSD totiž může přinést významný „sanitární efekt“- očistit ji od provařených tváří a učinit atraktivnější pro mladší voliče.

Politolog utěšuje ČSSD: Nechte Zemanovy fandy odejít, aspoň se jich zbavíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Ve svém nejnovějším blogu na Aktuálně.cz vyjádřil názor, že přechod určité skupiny levicových politiků pod křídla Miloše Zemana je logický jev, který navíc aktuálně vypadá celkem lákavě.

„Pokud Miloš Zeman zvítězí v prezidentské volbě, budou navíc přestupy i dočasným vítězstvím těch, kdo z ČSSD k zemanovcům odešli, protože Zeman jistě vytvoří na Hradě mocenské centrum podobné Hradu Václava Klause,“ myslí si Pehe. V tom případě prý bude ještě snazší Zemanovu domovskou stranu oslabovat.

Podle politologa by však sociální demokracie měla některé odchody politiků vnímat spíše jako pozitivní zprávu. Jedná se především o ty, kteří jsou naplněni nostalgií po časech opoziční smlouvy, nebo o ty, kteří jsou okouzleni silným lídrem. Pro ČSSD je to naděje, že v ní uvolní místo pro mladé lidi, pro které není sociálně demokratická politika jen populistické bahniště.

Navíc by odchod lidí, kteří jsou dokonce často zkompromitováni s minulým režimem, mohl přispět obrazu oranžové partaje u mladších lidí, kteří stranu, ačkoliv jako jediná v regionu nevznikla z komunistické strany, pořád vnímají jako postkomunistickou.

Zemanovci naproti tomu nemají šanci stát se hegemonem levice, kterým je ČSSD už z historicých důvodů. Strana práv občanů je stranou jednoho muže, jehož jméno si dokonce dala do názvu.

„ČSSD by měla být stranou jiného typu. Může začít oslovovat mladší voliče a získat mladší členy jen v případě, že z jejích řad zmizí co největší množství lidí, kteří sice možná patří názorově na levici, ale rozhodně ne do moderní sociální demokracie,“ uzavírá svou vizi Jiří Pehe.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…