Potěš pánbu, řekl si Ondřej Neff nad lístkem Pirátů. Valí se na nás těžké časy, ale všichni řeší jen Babiše

08.10.2021 7:57

Spisovatel Ondřej Neff napsal pár řádek k volbám. K možnému volebnímu úspěchu Pirátů má jednu poznámku. „To nás potěš pánbu,“ poznamenal bez okolků. A zavzpomínal na dobu, kdy bylo možné některé politické kandidáty škrtat. To by možná stoupenci STAN uvítali. Vedle toho kroutí hlavou nad tím, že se tyto volby staly referendem o Babišovi. To Neff považuje za velkou chybu. Zásadní problém vidí jinde...

Potěš pánbu, řekl si Ondřej Neff nad lístkem Pirátů. Valí se na nás těžké časy, ale všichni řeší jen Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Publicista Ondřej Neff si prý před volbami pilně prostudoval kandidátní listiny. Především kandidátky obou opozičních koalic, tedy Pirátů a Starostů na straně jedné a SPOLU, to jest koalice ODS, lidovců a TOP 09, na straně druhé.

„Při komunistických volbách se teoreticky dalo škrtat, škoda, že to není zavedeno, myslím, že by mnozí voliči Pirstanu měli po starostech. Piráti jsou namixovaní se starosty v poměru 2:1, to nás potěš pánbu. Tady mám jen jednu radu – pořád tu je kandidátka Spolu…,“ napsal Neff na rovinu.  

Za velkou chybu považuje Neff to, že jsou tyto volby vykládány jako referendum o Babišovi. Babiš je podle Neffa šíbr, který šídí na daních tak, aby bylo velmi obtížné dokázat mu to před soudem, ale tato země podle spisovatele musí řešit zásadnější problémy.

„Valí se na nás těžké časy – je těžké (byť nikoli nemožné) dokazovat, že drahota je Babišova. Co se stane s těmi auty, do kterých nejsou čipy? Proč je benzín tak drahý, a to ještě je směšně levný proti tomu, kolik bude stát napřesrok? A elektřina? Pak přestane svítit. Budou příděly? Budou ulice svítit ob lampu? Kolik bude stát chleba? To jsou otázky, které mě trápí,“ zdůraznil.

Faktický souboj o premiérský post se podle spisovatele odehraje mezi Petrem Fialou (ODS) a Andrejem Babišem (ANO). Debata na Nově prý znovu ukázala, že Ivan Bartoš (Piráti) je z této trojice nejslabším diskutérem.

„Babiš ječel míň, než se čekalo, ale taky ječel, a Bartoš byl nejslabší, jak se čekalo: když měl na konci 30 vteřin proslov k národu, musel koukat do papíru, to se sakra nemohl naučit blábol na třicet vteřin zpaměti? A to chce být premiér a figurovat v českém předsednictví Evropě?“ zeptal se Neff.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…