Prásk, prásk. Landa s „Bratříčkem“ spolu před kamerou. Covid, Afghánistán a spousta ostrých slov

17.08.2021 20:06

Po pádu Afghánistánu hrozí, že se tamní radikálové dostanou snadno do Evropy, varoval umělec a aktivista Daniel Landa v rozhovoru s Ondřejem Tesárkem vystupujícím pod přezdívkou „Bratříček“. Připomenul, že se v zemi sám snažil připomenout místním jejich minulost před příchodem Arabů, ale i kvůli diskreditační kampani, kterou na něj měly šířit české úřady, prý byl nakonec rád, že „si zachránil řiť“. Vyjádřil se i k očkování či dnešnímu vnímání vlastenectví.

Prásk, prásk. Landa s „Bratříčkem“ spolu před kamerou. Covid, Afghánistán a spousta ostrých slov
Foto: Repro Facebook
Popisek: Zpěvák Daniel Landa, význačná osobnost iniciativy Chcípl PES

Anketa

Jste pro to, abychom zachránili naše afghánské tlumočníky?

17%
79%
hlasovalo: 10514 lidí
Landa míní, že nyní hojně mizí „duch“ – za ten považuje symboly, naše dějiny a jakési národní cítění, současnost nás prý vrací do doby před národním obrozením. „Český živel krněl, snažili se nám namluvit, že nemáme dějiny, že jsme vlastně takoví pitomečkové… že jsme Němci vlastně…,“ říká a představuje svůj projekt, který zahrnuje rozhovory na téma obrozenců, ale také současnosti. Landa zmínil, že je důležité hovořit kupříkladu o naší krajině či proč bychom kupříkladu měli zůstat u koruny a neměnit ji za euro. Vlastenectví se dnes prý zaměňuje za „primitivismus“.

Upozorňuje, že se dnes neinvestuje od elit do obyčejných lidí. „Mluvil jsem teď s některými bohatými lidmi i kvůli odporu, který připravujeme, a jeden z nich řekl, že obyčejní lidé jsou hloupí… to mě pěkně dožralo a zeptal jsem se: ‚Co jsi udělal, aby hloupí nebyli?‘“ zaznělo.

Koronavirová situace umělce přinutila přemýšlet nad tím, že bude své názory šířit v politice, shrnuje, že mu po oznámení přemýšlení nad vstupem do politického života přicházelo množství nabídek, nakonec ale všechny nabídky odmítl.

Vadí mu, že je nucený nechat se očkovat, přestože to podle vlastního mínění nepotřebuje. Jmenoval, že se stará o své zdraví, a „i když má v sobě napíchaný kdejakej sajrajt“, protože jezdil hodně po světě a dává si mnohé očkovací látky dobrovolně, tak mu na očkování proti koronaviru vadí hlavně to, že je k vakcinaci nucený. „Nutí mě očkovat se navíc před nemocí, která není úplně mor…,“ podotkl.

Došlo i na Afghánistán. Landa ukázal na buddhistickou minulost země. „A oni se tak i cítí, akorát jim to bylo Araby ukradeno…,“ podotkl. Ke své cestě do země nastínil, že se jej čeští představitelé snažili zdiskreditovat, měli prý ukazovat tamní vládě jeho fotografie z představení, aby se s ním místní nebavili. „Nosil jsem tam podklady s českými firmami, ale nic z toho nevyšlo, nakonec jsem byl rád, že jsem si zachránil řiť,“ padlo k věci.

V Afghánistánu prý chtěl místní probudit a připomenout jim jejich minulost, to se nemělo také povést, a také proto to mělo v zemi dopadnout tak, jak to dopadlo. Landa varuje, že po ovládnutí státu Tálibánem nám nyní mohou z Afghánistánu proudit teroristé do Evropy.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…