Předsedkyně Nejvyššího soudu Polska píše do ČR: Náš společný postoj byl správný

04.08.2017 13:51

Předsedkyně Nejvyššího soudu Polské republiky Małgorzata Gersdorfová poděkovala českým představitelům justice za podporu, kterou polským soudcům vyjádřili v dopise nazvaném „Nemůžeme mlčet“. Předseda Ústavního soudu ČT Pavel Rychetský, předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal a jejich další kolegové v dopise kritizovali reformu justice připravenou polskou vládou. Mnozí čeští politici ale Rychetského pohled nesdílejí.

Předsedkyně Nejvyššího soudu Polska píše do ČR: Náš společný postoj byl správný
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ombudsmanka Anna Šabatová vydali před pár týdny společné prohlášení, v němž důrazně varovali před oslabováním demokracie v Polsku.

Sluší se připomenout, že v Polsku to v posledních týdnech vře kvůli justiční reformě, kterou prosadila polská vládní strana Právo a spravedlnost. Reforma počítá mimo jiné s tím, že dnešní soudci Nejvyššího soudu Polska půjdou do důchodu a nad novými soudci bude mít větší moc ministr spravedlnosti. Kritici reformy poukazují na to, že jde o zjevný útok moci vládní na moc soudní. Tyto dvě moci musí přitom stát v demokratickém liberálním státě odděleně.   

Předsedkyně Nejvyššího soudu Polské republiky proto teď poděkovala Rychetskému a jeho kolegům a kolegyním za to, že podpořili nezávislost justice v Polsku.

„Ráda bych Vám svým jménem a jménem všech soudců Nejvyššího soudu Polské republiky vyjádřila své poděkování za Vaše prohlášení „Nemůžeme mlčet“. Vaše společné stanovisko, slova podpory a vyjádření znepokojení pro nás mají v těchto obtížných chvílích velký význam. Podpora mnoha významných mezinárodních institucí, podpora našich krajanů a semknutí všech právnických profesí, především té soudní, osvětlovaly cestu, vedoucí ke změně,“ napsala českým justičním špičkám předsedkyně Nejvyššího soudu Polska Małgorzata Gersdorfová.

Celé prohlášení naleznete zde.

„Náš společný postoj byl správný: byli jsme vyslyšeni prezidentem, který vetoval zákon o Národní radě soudnictví a zákon o Nejvyšším soudu. Věříme, že se nám v rámci zákona o Nejvyšším soudu podaří v klidnějších podmínkách dospět k vhodnějším řešením ve spolupráci všech dotčených stran a na základě věcných argumentů. Ještě jednou přijměte prosím mé upřímné díky a přání všeho dobrého,“ pokračovala dáma.

V České republice však najdeme i zastánce názoru, že polská vláda může provést reformu justice, pokud to uzná za vhodné, protože jde o legitimně zvolenou demokratickou vládu a Česká republika ani Evropská unie by se do toho neměly plést. Ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize se na tom shodli poslanci Igor Jakubčík (ČSSD), Leo Luzar (KSČM), Marek Černoch (Úsvit) a senátor Tomáš Jirsa (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…