Představitelé EU jsou absolutně odtržení od reality. Politici musí odpovědět na hodně otázek. Promlouvá starosta, který zběhl od Kalouska

22.07.2016 20:03

ROZHOVOR Zákazem držení lehkých zbraní potrestáme u nás myslivce, sportovní střelce, a terorista si zbraně opatří nelegálně a postřílí lidi v kavárně nebo na diskotéce. Hodně bude záležet na Slovensku jako předsednické zemi, a také na tom, jestli konečně prozře ve světle i posledních událostí Evropský parlament, uvádí starosta Čeladné a současný zakladatel strany Dobrá volba Pavol Lukša k návrhu Evropské komise ohledně restrikce vlastnictví lehkých zbraní. K uprchlické krizi pak ještě dodává: „Migrační politika by měla být řešena na úrovni národních států a nikoli podle nálad v Evropské komisi.“

Představitelé EU jsou absolutně odtržení od reality. Politici musí odpovědět na hodně otázek. Promlouvá starosta, který zběhl od Kalouska
Foto: top09.cz
Popisek: starosta Čeladné Pavol Lukša

Anketa

Kdybyste byli občany USA, kdo by měl váš hlas v prezidentských volbách?

hlasovalo: 10822 lidí

Evropská komise navrhuje zákaz většiny moderních lehkých palných zbraní, tedy i běžných pistolí a pušek. Nová závazná směrnice by se u nás velmi dotkla sportovních střelců, myslivců, ale i dalších držitelů těchto zbraní, kteří je mají buďto pro svou zábavu jako své hobby, nebo i pro sebeobranu či výkon svého zaměstnání. Jednalo by se o statisíce lidí. Česká vláda i Parlament podobnou legislativní normu rezolutně odmítly. Dnes po útocích v Nice či v Bavorsku, kde teroristé útočili kamionem, nožem i sekerou, se zdá podobná směrnice o to nesmyslnější. Myslíte si, že k jejímu schválení v Bruselu přece jen dojde? A jak bychom se měli proti tomu bránit?

Tato směrnice je naprosto nesmyslná, problémem totiž není legální vlastnictví lehkých palných zbraní (například ve Švýcarsku) mezi lidmi, ale nelegální vlastnictví těchto zbraní. My potrestáme myslivce, sportovní střelce, a terorista si zbraně opatří nelegálně a postřílí vám lidi v kavárně, na diskotéce, jako tomu bylo třeba v Bataclanu. Mým přáním je, aby tato nesmyslná směrnice neprošla. Hodně bude záležet na Slovensku jako předsednické zemi a také by mohl konečně prozřít ve světle událostí nejen posledních dní, ať již v Bavorsku, či v Turecku, Evropský parlament. 

V Česku, jak je obecně známo, získat zbrojní průkaz není vůbec jednoduché. Uchazeč musí mít prověření ohledně trestné činnosti i některých přestupků, což znamená, že může být klidně odmítnut i z důvodu, když třeba jen jednou za poslední tři roky před podáním žádosti špatně zaparkoval. Dále uchazeč musí mít kladné doporučení od lékaře. Co si tedy o návrhu Evropské komise vlastně myslíte? Nebylo by spíše cestou, aby země, které nemají tak přísné podmínky pro držení zbraní, si raději novelizovaly své vlastní zákony a nezaváděly nesmyslné zákazy plošně do všech zemí EU?

Každá země by si měla stanovit pro své občany podmínky pro držení zbraní, které nejlépe vyhovují jejím letitým tradicím. Jakýkoli diktát ze strany lidí naprosto odtržených od reality všedního dne, jako jsou představitelé Evropské unie, je nepřípustný.

Velkým příznivcem zmíněné normy byla Francie, kde se loni a také před několika dny uskutečnily děsivé teroristické útoky. Myslíte si, že v Elysejském paláci začnou nyní uvažovat jinak? Dojde jim konečně a také dalším evropským politikům, že slušnému člověku se tak vezme šance bránit se podobným napadením. Jaký máte na to názor?

Především Francie by si měla sáhnout do svědomí, zda udělala vše pro bezpečnost svých občanů. Přeci prezident Hollande vyhlásil ve Francii výjimečný stav po loňských teroristických útocích, který má platit tuším až do roku 2017, a na jejich národní svátek, pád Bastily, vjede nákladní auto na promenádu a zmasakruje slavící lidi. Premiér se nesmí divit, že byl při pietním aktu vypískán. Ale to se musí ptát Francouzi svých představitelů, jak je možné, že vjezd pro auta nebyl v době oslav uzavřen. Patrně jim nedošlo, že musí být v boji s terorismem ostražití stále. Ale nemyslím si, že změní názor, co se týče držení lehkých palných zbraní. 

Izraelský bezpečnostní expert David Bohbot se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil v tom smyslu, že v evropských zemích by lidé měli absolvovat různé semináře, aby věděli, jak se v těchto krizových situacích chovat. V Izraeli totiž často pomáhají armádě i policii při zneškodňování teroristů civilisté. Při útocích pak je také mnohem méně obětí. Souhlasil byste se zavedením  podobných opatření například na školách, ve firmách nebo vůbec u veřejnosti?

S tím bych neměl problém.

Martin Konvička, předseda Bloku proti islamizaci, pálil v Brně před mešitou stránky z koránu. Vy jste ho na svých webových stránkách za to tvrdě kritizoval. Domníváte se, že tento krok byl už hodně za hranou a mohl by v moravské metropoli vyvolat i odvetné kroky ze strany muslimů?  

Víte, pořád říkám, že jde-li někdo na návštěvu, měl by se chovat slušně a s pokorou. Tedy dodržovat pravidla, která nastavuje hostitel. Jestliže je host bude dodržovat, pak si ani hostitel nesmí dovolit činit kroky, které by mohly hosta urážet, a to je právě ona nesmyslná Konvičkova provokace s pálením jakékoli knihy, mimochodem ty se teď pálí v Turecku. Možná si myslel, že bude svým činem za hrdinu, ale opět mu to nevyšlo. Ta odpověď není o odvetných krocích muslimů, ale o tom, že bychom měli přijmout jednoduchou poučku: totiž vyvarovat se činit to, co nechceme, aby bylo činěno nám.

Podle nových návrhů přesídlování by samy státy mohly určit, kolik běženců zvládnou přijmout. Za každého migranta by získaly deset tisíc eur. V některých členských zemích, například v Maďarsku, Slovensku a Rakousku, plán na přesídlování migrantů narazil, v Česku je předseda vlády pro. „ČSSD dlouhodobě považuje přesídlování za lepší nástroj než relokace, a to jak z pohledu lepší možnosti kontrolovat, kdo přichází do Evropy, tak i proto, že přesídlování přímo z třetích zemí rozbíjí pašerákům jejich výnosný byznys model,“ uvedl premiér.  To se však nelíbí ministru Babišovi, který poukazuje na to, že Brusel by nám do migrační politiky neměl mluvit: „Za rok a půl tento problém nezvládl a Turecko, které to má za Brusel vyřešit, se pro nás stává spíš hrozbou než spojencem,“ řekl Babiš. Který názor je vám bližší?

Blízký mi není ani jeden, ale v tomto případě je mi bližší názor ministra Babiše než premiéra Sobotky. Migrační politika by měla být řešena na úrovni národních států a nikoli podle nálad v Evropské komisi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…