Přešlapy policistů? Je v zájmu Chovance i policie, aby se prošetřily, navádí Jana Černochová

05.05.2016 21:33

Z PROFILŮ „Již loni v souvislosti s přípravou státního rozpočtu jsme vládu vyzývali k navýšení prostředků na humanitární pomoc ve třetích zemích,“ odpověděla starostka Městské části Praha 2 Jana Černochová na dotaz čtenáře o tom, proč se peníze neinvestují spíše do postižených zemí než do procesu přijímaní uprchlíků u nás.

Přešlapy policistů? Je v zájmu Chovance i policie, aby se prošetřily, navádí Jana Černochová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Podle čtenáře se celá řada lidí i politiků shoduje v tom, že nejlepším řešením uprchlické krize by bylo pomoci lidem v místech, odkud utíkají. Diví se tedy, proč se to ve skutečnosti neděje? Je totiž prý evidentní, že migranti, kteří získají azyl, o něj stejně nestojí.

„Nemyslím si, že se tak úplně neděje, ale dle mého názoru je tato pomoc nedostatečná. Jako ODS na tuto skutečnost upozorňujeme dlouhodobě a již loni v souvislosti s přípravou státního rozpočtu jsme vládu vyzývali k navýšení prostředků na humanitární pomoc ve třetích zemích,“ napsala politička v odpovědi čtenáři. Také dodala, že „stejně tak asi nelze zcela tvrdit, že všichni imigranti, kteří získají azyl, o něj nestojí. Je spíše patrné, že drtivá většina z nich stojí především o azyl v zemích, jako je Německo či Francie. Právě z tohoto důvodu se zejména domnívám, že jakékoliv kvóty na rozdělení uprchlíků, které opakovaně navrhuje Evropská komise, jsou zcela nesmyslné a nefunkční,“ napsala.

I další čtenář se političky otázal na téma uprchlické krize. Zajímalo ho, jestli se Černochová domnívá, že po skončení uprchlické krize dojde také ke konci výskytu teroristických útoků, o čemž má on sám velmi vážné pochybnosti.

Černochová v odpovědi uvedla, že „terorismus není nic, co by zde před uprchlickou krizí neexistovalo. A totéž platí i pro islamistický terorismus“. „I když se podaří tuto krizi vyřešit, nemyslím si, že by se podařilo zcela vymýtit i teroristické útoky. Přesto jistě existuje mnoho cest, jak jej eliminovat a jak mnohým útokům zabránit,“ dodala.

Další čtenářský dotaz se týká pracovních praktik policie ČR. Čtenářovi se nelíbí, jakým způsobem policie vykonává svou práci. Údajně totiž velmi často zneužívá své postavení, „což dokládají i nejedny záznamy“, píše čtenář. Podivuje se tedy nad tím, jak je možné, že z žádných těchto policejních přestupků nikdy pro jejich pachatele neplynul důsledek.

Černochová v odpovědi přiznala, že počet těchto incidentů narůstá. „Máte pravdu v tom, že incidentů, kdy došlo ke zbytečným omezením práv našich občanů ze strany policie, v posledních letech přibylo, a to ať se jednalo o protesty při návštěvě čínského prezidenta, nebo o různé demonstrace v souvislosti s veřejnými akcemi, kterých se účastnil prezident Zeman,“ napsala.

K tomu ovšem poznamenala, že je „daleka tomu tvrdit, že se jedná o systémovou chybu. Zároveň se ale domnívám, že je třeba každý takový případ řádně vyšetřit, a pokud došlo k pochybení ze strany policie nebo ke zneužití jejích pravomocí, pak je nutné dotyčné kázeňsky potrestat. V souvislosti s mnoha z těchto případů jsem již v minulosti interpelovala ministra vnitra, naposledy také po událostech při návštěvě čínského prezidenta. Bohužel mám pocit, že ministr vnitra tuto věc nevnímá nijak naléhavě a nemá ji za svou prioritu. Přitom vysvětlení všech těchto případů a potrestání viníků je dle mého názoru jak v zájmu policie, tak v zájmu jeho samotného,“ vysvětlila.

reklama

autor: fib

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…