Prestiž armády má posílit oživení legionářské tradice za půl miliardy

07.03.2011 9:37

Ke 100. výročí vzniku československých legií chystá ministerstvo obrany velkolepé oslavy. Film, speciální vlak, péče o hroby a muzeum má připomenout jejich zašlou slávu. Háček je jeden. Zhruba 500 milionů.

Prestiž armády má posílit oživení legionářské tradice za půl miliardy

Obnovit a navázat na prestiž legionářů z 1. světové války, které se těšili za První republiky, se rozhodlo ministerstvo obrany rozsáhlým projektem. Zlepšení povědomí veřejnosti o hrdinech, kteří vybojovali zemi samostatnost má však přijít státní kasu na více než půl miliardy.

Lesk prvních českých vojáků chce Alexandr Vondra oprášit jednak vystavěním muzea, jednak natočením velkofilmu. Jejich památku plánuje uctít i péčí o válečné hroby v zahraničí. V představách autorů projektu se už rodí i nápad na speciální vlak, který připomene osudy vojáků v Rusku.

Společně s Českou obcí legionářskou a válečnými veterány tak už začal resort připravovat plán oslav výročí založení československých legií v roce 2014.

 „Začalo to obnovování hrobů v Rusku. Při tempu jeden hrob za rok jsme si ale řekli, že je to potřeba urychlit," přibližuje vznik velkolepého projektu Legie 100 Kamila Tichá z ministerstva obrany, která má oslavy na starosti.

Cena za hrdost? 450 milionů

Celý projekt má však háček - stovky milionů korun. Resort počítá s tím, že by každý rok na desetileté oslavy uvolnil 60 milionů korun. Celková částka by se pak měla vyšplhat až na 450 milionů korun.

Kde chce ministerstvo vyšetřit takovouto částku však neví ani někteří členové vlády. „Na takovéhle akce nemáme peníze. Toho času jsou tu věci, které nás tíží více," komentuje záměry Vondry šéf diplomacie Karel Schwarzenberg.

Samotní legionáři však projektu věří. „Je třeba osvětlit, jak vnikla samostatná Československá republika," myslí si mediální tajemník České obce legionářské Milan Řepka.

Podle vojenských historiků pak bude celý projekt určený především pro současné vojáky, aby si uvědomili, jak dlouhou tradici má česká armáda.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…