Prezident Zeman půjde k soudu. Vysvětlovat, jak to bylo s Altnerem

23.05.2016 21:03

Prezident Miloš Zeman přijde v úterý vypovídat k soudu jako svědek. Má se vyjádřit ke smlouvě o právním zastoupení ČSSD ve sporu o Lidový dům, kterou coby předseda strany uzavřel v roce 1997 s právníkem Zdeňkem Altnerem. Někdejší notář Václav Halbich totiž ve své žalobě tvrdí, že ke kontraktu později sám přistoupil a že má zásluhu na tom, že sociální demokracie boj o své sídlo vyhrála. Za svou práci se domáhá 17 milionů korun.

Prezident Zeman půjde k soudu. Vysvětlovat, jak to bylo s Altnerem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Zeman měl původně svědčit už počátkem února, z časových důvodů se ale nemohl k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 dostavit. Tentokrát novinářům v předstihu potvrdil, že přijde. Kromě prezidenta chce soudkyně vyslechnout i někdejší poradkyni bývalého ministra financí Iva Svobody Barboru Snopkovou, která se v předmětné době starala ČSSD o stranickou pokladnu.

Bývalý notář Halbich žaluje jednak společnost Alba, které Altner v roce 2000 postoupil svou pohledávku vůči ČSSD, jednak přímo vládní stranu. Jako důkaz svých zásluh předložil soudu mimo jiné i děkovný dopis za právní služby, který mu zaslal právě Zeman.Informuje o tom ČTK.

Ve sporu už svědčil někdejší premiér a Zemanův nástupce v čele sociální demokracie Vladimír Špidla, světlo do případu ale nevnesl. Upozornil na to, že od uzavření smlouvy uplynula řada let, jeho vzpomínky na záležitost jsou prý matné. Bývalý advokát Altner, jenž v Halbichově věci rovněž figuruje jako svědek a který na ČSSD nedávno za služby ve sporu o Lidový dům soudně vymohl téměř 338 milionů korun, Špidlovu výpověď následně zpochybnil. Podle něj expremiér buď lhal, nebo trpí ztrátou paměti – není prý možné, aby si nepamatoval věci klíčové pro existenci sociální demokracie.

Halbichovy vztahy s někdejším kolegou Altnerem jsou velmi napjaté. Zatímco Halbich tvrdí, že většinu odborných prací pro ČSSD nakonec dělali on a zesnulý právník Zdeněk Hájek, Altner naopak vypověděl, že Halbich poskytoval jen dílčí konzultace a nakonec ho po dohodě s ČSSD „podrazil“.

Altner už vznesl podnět k exekučnímu vymáhání pohledávky

Justice Halbichovu žalobu projednává už od roku 2003. Původně ji zamítla, notáře se však zastal Ústavní soud. Altner na rozdíl od Halbicha ve své dlouholeté soudní bitvě se sociální demokracií už uspěl, což ČSSD přinutilo diskutovat o úsporných opatřeních uvnitř strany.

Podle březnového pravomocného verdiktu musí ČSSD Altnerovi zaplatit 18,5 milionu korun a smluvní pokutu, která za 5 734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů korun. Sociální demokraté proti rozsudku podali dovolání, navrhují v něm i odklad vykonatelnosti rozhodnutí. Altner už vznesl podnět k exekučnímu vymáhání pohledávky. Strana mu totiž nechce zaslat peníze na jeho švýcarský účet kvůli obavám, že by je v případě úspěšného dovolání nedostala zpět. Místo toho ČSSD posílá peníze Altnerovým věřitelům, například pojišťovnám nebo soudům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…