Prezident udělil milost 43 lidem, i otci popálené Natálky

16.11.2009 18:26

Prezident Václav Klaus při příležitosti výročí 17. listopadu 1989 udělil milost 43 lidem, z toho čtyřem cizincům. Vedly ho k tomu hlavně humanitární důvody.

Prezident udělil milost 43 lidem, i otci popálené Natálky

Klaus dosud nikdy tolik milostí najednou neudělil. Jedním z omilostněných je i Pavel Kudrik, otec dívky, která byla těžce popálena při nedávném žhářském útoku na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku.

"Přihlédl k tomu, že při brutálním útoku na rodinu jmenovaného byla jeho dcera těžce popálena a jejich dům byl zcela vypálen," zdůvodnil prezidentovo rozhodnutí jeho mluvčí Radim Ochvat. Muž byl odsouzen za krádež a řízení bez řidičského oprávnění.

Klaus už v dubnu rozhodl o přerušení výkonu trestu pro tohoto muže. Žádost o milost pro otce popálené dívky prezidentovi zaslal ministr pro lidská práva Michael Kocáb

Matka Natálky a Kudrikova partnerka Anna Siváková přijala zprávu s velkou radostí. „To si nedokážete představit, co to pro mne znamená. Je to něco nádherného. Aspoň nějaké štěstí v tom životě máme," řekla pro deník Právo Siváková.

Podle vyjádření lékařů by Natálka měla být brzo přeřazena z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj. Navíc se rodina v pondělí přestěhovala do nového domku, který zakoupila za zhruba půl miliónu korun díky výtěžku z dobročinné sbírky, kterou zorganizovala vítkovská radnice.

Foto: mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…