Prezidet míří na Sněžku. Jako vždy

10.08.2011 6:58

Poutníci ve středu jako každoročně vyrazí u příležitosti Svatovavřinecké pouti na vrchol nejvyšší tuzemské hory Sněžky. Zúčastní se i prezident republiky Václav Klaus.

Prezidet míří na Sněžku. Jako vždy

Poutníci, kteří chtějí vyrazit na vrchol pěšky, se sejdou v 07:45 na parkovišti u Kapličky, v 10:30 by se české a polské procesí mělo setkat u Slezské boudy. Pak bude následovat závěrečný výstup na Sněžku, kde se v pravé poledne uskuteční pod širým nebem mše. Té se podle informací Hradu bude účastnit i prezident.

Loňské pouti se kromě tisíců lidí a prezidenta Klause zúčastnil také polský prezident Bronislaw Komorowski a tehdejší předseda Senátu Přemysl Sobotka. ParlamentníListy.cz byly u toho.

FOTOGALERIE: Klaus na Sněžce (2010)

Svatý Vavřinec je nejen patronem kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor. Jméno svatého Vavřince také nese kaple, která stojí na vrcholu Sněžky. Pouti se proto každoročně účastní členové polské i české horské služby. Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid.

Čtěte:

S Klausem na vrchol. Reportáž z výstupu prezidenta na Sněžku

Klaus se na Sněžce setkal s Komorowským

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…