Přímá volba prezidenta se zasekla. Na milostech

02.05.2011 9:34

Ostrý spor o pravomoci budoucí hlavy státu rozděluje politické strany při přípravě návrhu na přímou volbu prezidenta. Dokonce natolik, že vážně hrozí, že ústavní změnu odmítne horní komora parlamentu. Informují o tom dnešní Lidové noviny, které zmiňují, že se dohoda na přímé volbě zasekla na udílení milostí. Ty vadí hlavně ČSSD.

Přímá volba prezidenta se zasekla. Na milostech

Už za dva roky mají podle představ politiků jít občané sami volit hlavu státu a vybrat si tak Klausova nástupce. Opoziční ČSSD disponuje většinou v Senátu a proto si nyní klade podmínku, aby  se pravomoce prezidenta osekaly co nejvíc. Trnem v oku jsou socialistům hlavně milosti. To se ale zase nelíbí ODS a TOP 09.

„Nějaká vlivná finanční skupina může zaplatit kampaň svému kandidátovi, kterého nominuje 5O tisíc občanů. A tento prezident by měl neomezené právo udílet milosti," varuje předsedkyně Stálé komise Senátu pro Ústavu Jiřina Rippelová z ČSSD. Navrhuje, aby v tomto případě udílení milostí posvětil premiér anebo ministr spravedlnosti.

Lidové noviny (LN) pak uvádějí, že za tímto názorem stojí hlavní vyjednavač přímé volby Jeroným Tejc. „Je to zásadní argument, se kterým půjdeme do jednání," řekl pak pro LN.

Deník ale upozorňuje na to, že naopak pro ministra Jiřího Pospíšila jsou tyto redukce nepřijatelné. „Nepodceňujte voliče. Lidé by nezvolili kandidáta, který by byl pouhou loutkou v rukou lobbistů," zmínil k tomu Pospíšil.

Rippelová nakonec naznačila, že pokud se socialisté s ODS a TOP 09 nedomluví, pak by jistě hrozilo, že návrh by ČSSD v Senátu zablokovala.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …