Proboha, takhle ne! Policejní exšéf Červíček rozcupoval EU za přístup k uprchlíkům. Trvá prý asi rok a půl, než migrační vlna přesídlí a pak...

21.10.2016 16:52

REPORTÁŽ O fatálním selhání politiků hovořil v souvislosti se sloučením elitních útvarů bývalý policejní prezident Martin Červíček na besedě v Olomouci: „Najednou to nebyl odborný problém, ale politický souboj,“ popsal. Červíček se obává, že dnes chybí jasná vize a vyslovil přání, aby policie už nebyla „hračkou v rukou politiků“. Jako lídr kandidátky ODS se vyjádřil i k sestavování koalice bez vítězného ANO v Královéhradeckém kraji a k výsledkům Babišova hnutí zmínil: „Dřív vyluxovali pravici, teď levici.“ Na téma migrační krize také uvedl: „Myslíte si, že nelegální prostředí a organizovaný zločin teď chvíli spí a čeká, co bude? Ne. Trvá asi rok a půl, než se migrační vlna přesídlí z jednoho směru na druhý.“ Na setkání přišel i bývalý ministr vnitra Ivan Langer.

Proboha, takhle ne! Policejní exšéf Červíček rozcupoval EU za přístup k uprchlíkům. Trvá prý asi rok a půl, než migrační vlna přesídlí a pak...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý policejní prezident, brigádního generál ve výslužbě Martin Červíček

„Do pozice vrcholového vedení jsem přišel někdy v roce 2007, kdy jsem měl dojem, že policie nemá žádnou koncepci, vizi a ve své podstatě přežívá podle toho, jak která vláda je ochotná investovat peníze do policie nebo není,“ uvedl také na besedě v olomouckém hotelu Flora bývalý policejní prezident, brigádní generál Martin Červíček, dnes také politik ODS. Zmínil období, kdy se začala policie rozvíjet i situaci krize, kdy se podle něj paradoxně policie semkla nejvíc. „Necelé dva roky, co jsem měl vrcholovou zodpovědnost, se nastartovaly základní změny,“ zhodnotil a přidal své „ale“: „Zůstali jsme v půlce cesty, tím neříkám, že policie nefunguje. Setrvačnost ale také jednou skončí. Ocitli jsme se v situaci, kdy stojíme na rozcestí, kdy zjišťujeme, že setrvačnost nestačí a je potřeba najít nový impuls. Jestli já vidím nějakou Achillovu patu, pak že nejsem přesvědčen o tom, že někdo v tomto období vážně nejenže přemýšlí, ale i dělá něco pro to, aby se policie koncepčně rozvíjela,“ dodal Červíček s tím, že chybí plán do budoucna.

Pollicie jako hračka v rukou politiků? To musí přestat

Podle Červíčka se v současné době bezpečnostní situace v České republice zásadně mění. „Já bych si přál bez ohledu na jakoukoli politickou příslušnost kohokoli, kdyby policie přestala být v tuto chvíli hračkou v rukou politiků a začala být tím subjektem, který musí, stejně jako Armáda České republiky, dostat nějakou vizi, koncepci, která bude nezpochybnitelná, ať si v jakýchkoli vládách sedne Petr nebo Pavel,“ shrnul Červíček. A upozornil, že bezpečnostní situace v ČR je založena na dvou základních pilířích – na nezpochybnitelné zahraniční politice a na fungování policie, armády, která zajišťuje vnitřní bezpečnost. „Každý zejména z politiků má plnou pusu řečí, jak mu jde o to, aby vnitřní bezpečnost byla zajištěna, jak chce měnit policii, jak přemýšlí o tom, že zlepší efektivitu, fungování a podmínky pro činnost, ale bojím se, že je to hodně o slovech a ne o činech. A to je z mého pohledu největší problém,“ popsal. „Chybí jasná vize, kam policie směřuje,“ dodal.

„Chtěli jsme vytvořit něco jako FBI…“

Na řadu přišlo i téma kontroverzního sloučení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupčního útvaru policie. Červíček, ujistil, že reorganizace byla dlouhodobě plánována. „Chtěli jsme vytvořit něco jako FBI. To je model, který funguje v zemích západní Evropy. Je mnoho důvodů pro a jsou samozřejmě i důvody proti, ale zůstanu u těch pro a řeknu ty nejdůležitější. To, co má policie nejdůležitější, jsou informace. Policie se musí naučit – zvlášť v době, kdy se zhoršuje bezpečnostní situace – je sdílet a nemůže mít najednou pár celků, které je sdílet neumějí,“ uvedl. „Neuvěřitelný letní příběh, který se tu odehrával po dobu dvou tří měsíců, je fatálním selháním,“ zhodnotil. Podle něj nedošlo jen k podcenění situace ze strany policie, ale kritice podrobil i politiky, kteří zasáhli do rozhodování, jež mělo být odborné. „Najednou to nebyl odborný problém, ale politický souboj,“ popsal. A právě takový přístup policii podle Červíčka destabilizuje. „V přímém přenosu souboj kluků o to, kdo má pravdu a kdo bude mít větší vliv na policii. Myslel jsem si, že už tohle nikdy nenastane. A zrovna to přichází v období, kdy se dostáváme do opravdu jiné bezpečnostní situace, kdy se máme bavit o tom, že se policie musí naučit pracovat jinak s terorismem, víc vnímat problémy, které souvisejí s migrační vlnou, naučit se kooperovat se zpravodajským prostředím.“ Ujistil, že v principu šlo o správnou úvahu, není ovšem jeden viník. „Všichni by se měli z toho poučit a říct si, že tohle neprospívá nikomu, hlavně ne občanům České republiky. Nejsem si jistý, zda se v této chvíli můžeme bavit o stabilizované, zklidněné policii, která ví, co ji čeká v následujících měsících. A to je to fatální selhání politiků, kteří za ni odpovídají,“ dodal.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi jeho obdiv k dalajlámovi?

hlasovalo: 6121 lidí

S ANO to prostě nešlo. Nebyli schopní sestavit koalici

Martin Červíček byl lídrem kandidátky ODS, která se podílí na sestavení koalice v Královéhradeckém kraji bez ANO, jež krajské volby vyhrálo. „Nejde o to, že skončila ODS třetí na pásce, jestli je to deset nebo jiná procenta. Nejzajímavější, co na výsledcích vidím, je 16 250 hlasů, což je zhruba stejný počet, který získala ODS v roce 2012, před vrcholem krize,“ uvedl Červíček. Poukázal i na to, že ANO získalo shodný počet hlasů, o který přišla ČSSD a KSČM ve srovnání s rokem 2012. „Já tomu říkám, že ANO v našem regionu vyluxovalo část levicových voličů,“ podotkl. Koalici s ANO vidí jako problémovou. „Já jsem osobně nikdy neslíbil, že budu v koalici s hnutím ANO. Mně, a myslím, že i mnoha voličům z ODS, by se zdálo divné, kdyby si ke stolu sedli ódéesáci s hnutím ANO, které nezná vůči nám jiná slova, než že jsme podvodníci, zloději a dnes i zrádci. Promiňte, nikdy jsem nic neukradl, nikoho jsem nepodvedl, chci zastávat pravicové hodnoty,“ zhodnotil. „Mimochodem ODS byla jediná, která se oficiálně přihlásila k jednání s hnutím ANO. Komunisti to udělali tajně, ČSSD formálně,“ uvedl. Popisoval i to, že měli zájem bavit se s hnutím ANO o tom, co ODS v regionu vadí, na to ale lidé od Babiše nechtěli přistoupit. „Hnutí ANO nebylo schopno nikoho přesvědčit, aby šel s nimi ke stolu,“ shrnul.

Ivan Langer k ODS: Stálo hodně práce do propasti nespadnout

Pokud má mít ODS šanci, musí uspět v parlamentních i komunálních volbách. Ale to je jen začátek. „Pak se vytvoří skupina lidí, která bude v dresu ódéesky nejen sbírat zkušenosti z oblasti komunální politiky, ale která se připraví na to, že se bude moci přihlásit k odpovědnosti většího rozsahu a bude moci přesvědčit veřejnost o tom, že má právo například i vládnout České republice,“ uvedl Červíček.

Na besedu přišel také bývalý ministr vnitra Ivan Langer, který k tomuto tématu přidal svůj komentář: „Politická strana může mít šanci na přežití, když je pevně ukotvena na komunální úrovni a na vládní úrovni. V těchto volbách jsme měli příležitost dobře zapracovat na tom, co bude příští rok. Já se velice obávám, že jsme to v mnoha případech prohospodařili, že investice do krajských koalic za účasti s ANO nebo s ČSSD nám vyráží z rukou všechny možné argumenty, které bychom mohli dobře použít za dvanáct měsíců a činí stranu nedůvěryhodnou v situaci, kdy v roce 2013 stála na okraji propasti. Od té doby stálo hodně práce do propasti nespadnout. Volby ukázaly, že jsme se příliš od propasti nevzdálili. Sebemenší špatný krůček může znamenat, že do té propasti definitivně spadneme.“ A pochválil situaci v regionu. „Projekt Královéhradecký považuji za odvážný a bude velmi složitý, ale považuji ho za nesmírně prozíravý právě proto, že tyto volby nejsou poslední a ty nejdůležitější jsou za dvanáct měsíců,“ dodal.

Červíček: Správná forma migrace může Evropu obohatit, ale proboha ne tímhle způsobem

Tématem byla i migrační krize. „28 členských států přihlíží porušování schengenských dohod, které zajišťovaly, kromě financí, hlavně záměr zajistit ochranu vnějších státních hranic, pravidla při vstupu kohokoli do nějaké země,“ popsal s tím, že jsme nebyli schopní zastavit v prvních zemích nelegální migraci. Kritizoval to, že Evropská unie projevila slabost a analyzoval současnou situaci: „Migrační vlna byla na chvíli zastavena. Všichni se utěšujeme dohodou s Tureckem, ale dokdy dohoda bude platit, si nejsem úplně jistý. Myslíte si, že nelegální prostředí a organizovaný zločin teď chvíli spí a čeká, co bude? Ne. Trvá asi rok a půl, než migrační vlna přesídlí z jednoho směru na druhý. To, co se děje ve Středozemním moři, v oblasti Itálie, která se mimochodem začíná chovat stejně alibisticky jako Řecko... Až moc dobrovolně pouští lidi ze Středozemního moře na své území,“ popisoval. „To má jedno jediné řešení: dodržovat dohody. Argumentace, že jsme nebyli připraven na milion a půl lidí? Jasně. Ale státní moc a bezpečnostní prostředí by se přizpůsobily!“ zdůraznil s tím, že nepopírá to, že by vše souviselo i s problémy. „Správná forma migrace může Evropu obohatit, ale proboha ne tímhle způsobem,“ dodal. Rozladila ho i informace o evropské pohraniční stráži: „Není to jen přemalování současné agentury Frontex?“ Až dojde k obrovským problémům, řešení se podle Červíčka bude hledat v členských státech.

Na besedě zaznělo od Červíčka i vysvětlení, proč se rozhodl v dubnu shodit uniformu a jít do civilu: „Možná chci být na začátku nějaké jiné nové cesty po všem, co ODS potkalo.“

Dalším z hostů besedy byl také bezpečnostní poradce, bývalý velitel městské policie v Kojetíně Jiří Hübner, který figuroval na krajské kandidátce ODS v Olomouckém kraji. Vyjádřil se k aktuálním záležitostem a kritizoval mimo jiné i to, že chybí právní návaznost na práci bezpečnostních agentur. Hosté přijeli na pozvání Mladých konzervativců z Olomouce. 

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …