Profesor kandidoval za ČSSD. Teď se ptá, kam kráčí

22.04.2013 17:12

Analytik a prognostik, profesor sociologie Martin Potůček, se zamýšlí nad dalším směřováním ČSSD. Strany, která mu leži na srdci do té míry, že za ni vloni na podzim v Praze 8 kandidoval do Senátu. Její situace po volbách nebude jednoduchá – a on nastiňuje důvody.

Profesor kandidoval za ČSSD. Teď se ptá, kam kráčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

„Budoucí vláda bude muset sdělit občanům, že vybydlená země nerozkvete ze dne na den. Naopak, oživení ekonomiky i zlepšení služeb státu občanům může trvat i několik let. Mezitím bude třeba přinášet další oběti. Vláda bude muset jasně sdělit, kdo je přinese. Na popularitě jí to nepřidá,“ tvrdí Potůček.

Menšinová vláda není ideální

To, aby si vláda v podobné situaci udržela důvěru, bude velmi těžké. Povedlo se to ale např. ve Švédsku. Tamní vládu by si měla ČSSD vzít za příklad. „Nutnou podmínkou takového úspěchu byl a zůstává dobře koncipovaný program, prošlý ohněm programové debaty s dalšími k diskusi připravenými politickými stranami, se sociálními partnery, s organizacemi občanského sektoru. Taková diskuse představuje ruku nabídnutou ke spolupráci při přípravě politiky,“ zdůraznil Potůček.

Existují ale samozřejmě i jiné možnosti – např. povolební vyjednávání o koaličním vládnutí nebo menšinová vláda. „Najdou se ale politické strany, ochotné čtyři roky sekundovat sociální demokracii u vlády? A pokud ano, za jakou cenu?“ přemýšlí Potůček.

A právě kvůli těmto možnostem se zamýšlí: „Nabídne-li ČSSD podíl na přípravě programu pro budoucí vládnutí dalším politickým subjektům, může se stát faktickým suverénem nejen na levici, ale v celém politickém spektru. Zůstane-li zapouzdřena sama v sobě, nebude schopna pomoci ani zemi, ale ani sobě. Kam směřuješ, ČSSD?“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…