Profesor z Akademie věd se vysmál Milionům chvilek: Vždyť ten Minář zprávu auditorů vůbec nečetl

12.06.2019 10:14

ParlamentníListy.cz zaznamenaly blog profesora Jiřího Chýly, který působí ve Fyzikálním ústavu Akademie věd, na téma auditorské zprávy k údajnému střetu zájmů premiéra Babiše ve vztahu na dotace pro podniky koncernu Agrofert. Audit ale kontroloval také fungování řídících a kontrolních systémů jednotlivých Operačních programů. Svůj rozbor Chýla pojmenoval věcně: Fakta a mýty o auditorské zprávě. Názor publikoval na serveru Aktuálně.cz.

Profesor z Akademie věd se vysmál Milionům chvilek: Vždyť ten Minář zprávu auditorů vůbec nečetl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Společné předvolební shromáždění proevropských stran, které pořádalo Pulse of Europe Czech Republic na Staroměstském náměstí

Anketa

Myslíte, že demonstrace ,,Milionu chvilek" svrhnou Babišovu vládu?

5%
95%
hlasovalo: 36613 lidí
Slova vyřčená Mikulášem Minářem na jedné demonstraci, která Chýla zdůraznil, zní: „Ty důkazy jsou v podstatě zdrcující a zatím nikdo nepředložil jakékoliv návrhy, které by mohly zvrátit výsledky toho auditu o sto osmdesát stupňů.“

Podle Chýly toto konstatování svědčí o tom, že si Minář auditorskou zprávu nepřečetl vůbec, i když o ní tak kategoricky mluví. „Zvrátit výsledky auditu o sto osmdesát stupňů opravdu nejde, ale z jiných důvodů, než si myslí," dodává profesor.

Ten dále rozděluje svá zjištění do několika oblastí. Zabývá se mýty a fakty v auditu, připomíná skutečnosti o dotacích z období před a před a po 9. 2. 2017.

„V předchozím odstavci jsem použil výraz „údajný" střet zájmů Andreje Babiše. Všimněme si, že korekci v důsledku střetu zájmů auditoři odůvodňují nikoliv porušením jakéhokoliv Nařízení EU, ale výlučně údajným porušením našeho zákona 159/2006 Sb., konkrétně článku 4c, jež byl do zákona vložen kvůli Babišovi. Auditoři jsou ovšem v tomto ohledu v přímém rozporu s názorem tehdejšího ministra spravedlnosti Jana Kněžínka z 30. 11. 2018," konstatuje Chýla s patřičnými odkazy ve svém blogu.

Ten pak zakončuje mírně ironizující komentářem, kdy upozorňuje na to, co by měl protestující Mikuláš Minář skutečnost říci k davu.

„Milí demonstranti, zmýlil jsem se. Nemůžeme demonstrovat za demisi Marie Benešové a návrat Jana Kněžínka do funkce ministra spravedlnosti a současně demonstrovat i za demisi premiéra kvůli jeho střetu zájmů, když Jan Kněžínek tvrdí, že Babiš ve střetu zájmu není, to bychom byli pokrytci, že. Nepřečetl jsem si auditorskou zprávu pořádně, za což se omlouvám a slibuji, že se příště polepším."

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…