Projevy zoufalství a právní stát. Cyril Svoboda se vyjádřil k plánům Bruselu

03.05.2016 23:15

Exministr zahraničí Cyril Svoboda z KDU-ČSL se v České televizi vyjádřil k plánu Bruselu. Ten ocenil životy uprchlíků v duchu otrokářských trhů. Pokud některý stát nechce uprchlíky přijmout, měl by za každého zaplatit čtvrt milionu euro, tedy zhruba sedm milionů korun. Přesně tolik má stát život uprchlíka.

Projevy zoufalství a právní stát. Cyril Svoboda se vyjádřil k plánům Bruselu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Cyril Svoboda na besedě v Poděbradech o české a evropské zahraniční politice

V úvodu Svoboda konstatoval, že bychom neměli v referendu hlasovat o vystoupení z Evropské unie, protože členství v EU je pro Česko prospěšné a voliči by se mohli rozhodnout pod vlivem momentálních negativních nálad, což by nám v konečném  důsledku neprospělo.

Pokud jde o kvóty, tento mechanismus jen rozhádá členy Unie. „Podle mého je to projev zoufalství,“ okomentoval host možnost vykoupit se z povinnosti přijímat uprchlíky. Politici zkoušejí leccos, protože nenabízejí skutečná řešení v podobě vnějších hranic EU. Někteří politici z toho pak doma „vytloukají kapitál“, což jsme viděli např. na slovenském premiérovi Robertu Ficovi. Ten oblepil Slovensko billboardy proti migrantům, ačkoli na slovenském území uprchlíci prakticky nejsou.

„Jenom čtyři země z 28 mají jiný názor a nám se nedaří získat spojence,“ varoval Svoboda. Češi by podle jeho názoru měli vzít v potaz, že systém kvót byl v loňském roce dohodnut, přijat předem domluvenou procedurou, a kdo ctí vládu práva a právní stát, měl by ctít i dohodnutý mechanismus kvót. Politik k tomu ovšem také dodává, že uprchlíci by měli mít za povinnost zůstat v té zemi, kam byli umístěni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …