Propustili velitele, fandové Ukrajiny slaví, zejména Němcová. Ale přišlo varování

10.07.2023 9:17

MONITORING SÍTÍ Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu přiletěl z Turecka do své vlasti společně s pěti ukrajinskými veliteli. Ti loni bránili do konce bitvy o Mariupol tamní železárny a ocelárny Azovstal. Z ruského zajetí se dostali v září při výměně válečných vězňů a měli žít do konce války v Turecku. Kvůli porušení této dohody se Rusové zlobí. A právě to také komentuje vývojář Daniel Vávra. „Jsou věci, které se vyplatí dodržovat. Třeba ženevské konvence a oboustranné dohody, které jste uzavřeli,“ poznamenal. Návrat pěti velitelů na Ukrajinu má i českou stopu – přiletěli totiž českým vládním speciálem. „Správná věc ve správný den,“ komentuje to pro změnu senátorka za ODS Miroslava Němcová.

Propustili velitele, fandové Ukrajiny slaví, zejména Němcová. Ale přišlo varování
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Do vlasti se ukrajinští velitelé vrátili zřejmě díky tomu, že Zelenskyj přesvědčil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby je nechal jít domů, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Podle Kremlu Turecko porušilo propuštěním ukrajinských vojáků dohodu s Ruskem, uvedla agentura RIA Novosti.

„Vracíme se domů z Turecka a vracíme domů naše hrdiny. Ukrajinští vojáci Denys Prokopenko, Svjatoslav Palamar, Serhij Volynskyj, Oleh Chomenko, Denys Šleha budou konečně se svými rodinami,“ napsal na twitteru ukrajinský prezident. Zveřejnil zároveň video, na němž je vidět, jak všichni nastupují do českého vládního speciálu, kterým ukrajinský prezident přicestoval ve čtvrtek z Bulharska do Česka a poté se vypravil na návštěvu Slovenska a Turecka, kde jednal s Erdoganem.

„Měli zůstat v Turecku do konce války. Denis Prokopenko, Serhij Volynskyj, Svjatoslav Palamar, Oleh Chomenko, Denys Šleha, Pět velitelů-hrdinů z pluku Azov a 36. brigády námořní pěchoty, kteří bránili Azovstal, se na palubě českého speciálu vrátili domů," píše o propuštěných zajatcích novinář Vojtěch Gibiš.

„Na tohle jsem hodně hrdej. Hrdinové z Azovstalu se vrací ze zajetí. Domů si je z Turecka odváží prezident Zelenskyj a letí naším vládním speciálem. Další důvod pochvalně mručet nad naší politikou směrem k Ukrajině,“ konstatuje twitterový profil Dárek pro Putina, tedy organizace, která pro Ukrajinu shání zbraně.

Příspěvek u nich okomentovala senátorka Miroslava Němcová (ODS). „Tím se russáctvo pochlubit nemůže. Správná věc ve správný den. 500 dní hrdinství UA, 500 dní hanby Putina,“ uvádí.

„Velmi symbolické video. Ukrajinští velitelé, kteří bránili Azovstal, se spolu s prezidentem Ukrajiny vracejí z Turecka speciálem České armády. Děkujeme přátelé!“ poděkoval někdejší velvyslanec Ukrajiny v České republice Jevhen Perebyjnis.

„Jsou věci, které se vyplatí dodržovat. Třeba ženevské konvence a oboustranné dohody, které jste uzavřeli. A to včetně těch s nepřítelem. Pokud si vyměníte zajatce s tím, že už nebudou bojovat, je dobré, aby už nebojovali. Především proto, že pokud to porušíte, nikdo už si s vámi žádné zajatce vyměňovat nebude, protože vám oprávněně nebude věřit ani slovo. Chlubit se s tím, že porušujete dohody a nepříteli a jeho propagandě tak vysloveně nahrávat, mi prijde obzvlášť krátkozraké,“ napsal vývojář Daniel Vávra v reakci na to, že se Rusové za propuštění zajatců z Turecka zlobí.

Podle agentury Unian prezidenta a pětici velitelů v sobotu večer vítali po příletu z Turecka v ulicích Lvova lidé. Propuštění vojáci se podle agentury poprvé setkali s některými svými příbuznými a vystoupili před novináři. „Samozřejmě, to je, proč jsme se vrátili na Ukrajinu. To je náš hlavní cíl,“ odpověděl Prokopenko na otázku, zda se chce vrátit na frontu.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí
Pětice ukrajinských velitelů stála loni v čele několikatýdenního ukrajinského odporu z bunkrů a tunelů pod obřími ocelárnami v Mariupolu, strategickém přístavu na jihu Ukrajiny. Například Prokopenko působil jako velitel pluku Azov, Volynskyj velel 36. brigádě námořní pěchoty. V květnu se společně se stovkami dalších bojovníků vzdali ruským invazním silám.

V září přišla zpráva o výměně zajatců, při které se Kyjevu podařilo dostat z ruského zajetí 215 lidí včetně zmíněných pěti velitelů, a to výměnou za 55 ruských nebo proruských zajatců a oligarchu Viktora Medvedčuka, vůdce zakázané proruské strany, jenž na Ukrajině čelil obvinění z vlastizrady.

„Ukrajina se dohodla s Tureckem – mluvil jsem o tom s prezidentem (Recepem Tayyipem) Erdoganem – že našich pět velitelů, kteří jsou propuštění ze zajetí, bude v naprostém bezpečí, v komfortních podmínkách a pod osobní ochranou tureckého prezidenta. Do konce války,“ sdělil tehdy Zelenskyj. Erdogan řekl, že tato výměna byla výsledkem diplomatických jednání se Zelenským a s Putinem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No tak se Rusové jen , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 10.07.2023 12:54:43
poučí a příště zajaté nácky rozhodně nebudou pouštět na svobodu i kdyby se za ně zaručil sám Pán Bůh. A Mirky Kachlovky bych se prosím rád zeptal, co je to to "russáctvo"? Co si pod tím mám představit? Mirka se svojí fanatickou nenávistí již evidentně zbláznila. A není divu, ta její žlučovitost prostě následky zanechat musí.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…