Protiofenziva a mír. Putin překvapil slovy o Ukrajině

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen pro přihlášené uživatele s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší. Předplatné můžete získat i zdarma, prozkoumejte možnosti předplatného.
  • hlasování v anketě pod článkem = 1 prémiový bod
  • zapnutí čtečky pro daný den = připravujeme
  • přehrání audiočlánku (TTS) = připravujeme
  • 12.09.2023 14:10 | Zprávy

    Ruský prezident Vladimir Putin na Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku prohlásil, že dodávka stíhaček F-16 ukrajinské armádě nezmění výsledek války, ale jen celý konflikt prodlouží. Starší americké stíhačky Ukrajině dodá Nizozemsko a Dánsko, celkově by se mělo jednat o 61 strojů. Putin také prohlásil, že nechystá další mobilizaci, protože se dobrovolně do ruské armády hlásí tisíce Rusů denně. Za poslední půlrok podle Putina narukovalo přes 270 tisíc lidí. Ukrajina podle něj začne jednat o míru až ve chvíli, kdy jí dojdou zdroje.

    Protiofenziva a mír. Putin překvapil slovy o Ukrajině
    Foto: kremlin.ru
    Popisek: Vladimir Putin

    V srpnu americký prezident Joe Biden informoval, že jeho administrativa schválila dodávku stíhaček F-16, které mají v arzenálu Nizozemsko a Dánsko. „S ohledem na vytvoření společné koalice na výcvik F-16 souhlasíme s tím, že dalším přirozeným krokem bude předání stíhacích letounů F-16. Darování letounů bude mít zásadní význam pro úsilí související se zajištěním plně funkčního potenciálu F-16 na Ukrajině,“ uvedly obě země ve společném prohlášení.

    „Souhlasíme s převodem letounů F-16 Ukrajině a ukrajinskému letectvu v úzké spolupráci s USA a dalšími partnery, jakmile budou splněny podmínky pro takový převod. Podmínky zahrnují mimo jiné úspěšně vybraný, otestovaný a vycvičený ukrajinský personál pro letouny F-16, jakož i nezbytná povolení, infrastrukturu a logistiku. Souběžně s tímto úsilím usilujeme o rozšíření naší koalice a zveme k účasti další zainteresované země,“ dodaly obě země podle informací serveru avicionline.com. Podle slov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by se mělo jednat o 19 stíhaček F-16 z Dánska a 42 z Nizozemska.

    Ruský prezident Vladimir Putin dnes na Východním ekonomickém fóru uvedl, že dodávka stíhaček F-16 nezmění výsledek speciální vojenské operace, ale konflikt jen zbytečně prodlouží. Putin komentoval také vývoj války na Ukrajině a zopakoval, že probíhající ukrajinská protiofenziva selhala a nepřinesla žádné výsledky. Ukrajina podle něj začne jednat o míru až ve chvíli, kdy jí dojdou zdroje. „Kyjev ale možná využije případného zastavení bojů k opětovnému vyzbrojení,“ prohlásil Putin s tím, že mírové rozhovory mohou začít, až přestane Ukrajina útočit.

    „Až Ukrajina zruší zákaz mírových rozhovorů“

    „Rusko může těžko přestat bojovat, když čelí ukrajinské protiofenzivě. Aby byla nějaká šance na rozhovory, musela by Ukrajina nejprve zrušit svůj zákonný zákaz mírových rozhovorů, který si sama uložila, a vysvětlit, co chce. Pak se uvidí,“ řekl Putin.

    Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    válka na Ukrajině

    Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

    Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

    autor: Jakub Makarovič

    FactChecking BETA

    Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

    Přezkoumat

    Důchodová reforma

    Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Uživateli nejlépe hodnocený komentář

    Ukrajina musí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemilan16647 , 12.09.2023 14:42:04
    uznat, že fašizmus nemá v Evropě co dělat a postarat se aby hlavně na Ukrajině byl vykořeněn. Zabíjení spoluobčanů jiné národnosti, zakazování jejich rodné řeči, pálení knih . To vše je dílo ukrajinské vlády a ta musí nést následky. Rusko prostě jede a pojede až do konce.

    |  30 |  0

    Další články z rubriky

    „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

    18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

    Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…