Protiofenziva a mír. Putin překvapil slovy o Ukrajině

12.09.2023 14:10

Ruský prezident Vladimir Putin na Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku prohlásil, že dodávka stíhaček F-16 ukrajinské armádě nezmění výsledek války, ale jen celý konflikt prodlouží. Starší americké stíhačky Ukrajině dodá Nizozemsko a Dánsko, celkově by se mělo jednat o 61 strojů. Putin také prohlásil, že nechystá další mobilizaci, protože se dobrovolně do ruské armády hlásí tisíce Rusů denně. Za poslední půlrok podle Putina narukovalo přes 270 tisíc lidí. Ukrajina podle něj začne jednat o míru až ve chvíli, kdy jí dojdou zdroje.

Protiofenziva a mír. Putin překvapil slovy o Ukrajině
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

V srpnu americký prezident Joe Biden informoval, že jeho administrativa schválila dodávku stíhaček F-16, které mají v arzenálu Nizozemsko a Dánsko. „S ohledem na vytvoření společné koalice na výcvik F-16 souhlasíme s tím, že dalším přirozeným krokem bude předání stíhacích letounů F-16. Darování letounů bude mít zásadní význam pro úsilí související se zajištěním plně funkčního potenciálu F-16 na Ukrajině,“ uvedly obě země ve společném prohlášení.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

„Souhlasíme s převodem letounů F-16 Ukrajině a ukrajinskému letectvu v úzké spolupráci s USA a dalšími partnery, jakmile budou splněny podmínky pro takový převod. Podmínky zahrnují mimo jiné úspěšně vybraný, otestovaný a vycvičený ukrajinský personál pro letouny F-16, jakož i nezbytná povolení, infrastrukturu a logistiku. Souběžně s tímto úsilím usilujeme o rozšíření naší koalice a zveme k účasti další zainteresované země,“ dodaly obě země podle informací serveru avicionline.com. Podle slov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by se mělo jednat o 19 stíhaček F-16 z Dánska a 42 z Nizozemska.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na Východním ekonomickém fóru uvedl, že dodávka stíhaček F-16 nezmění výsledek speciální vojenské operace, ale konflikt jen zbytečně prodlouží. Putin komentoval také vývoj války na Ukrajině a zopakoval, že probíhající ukrajinská protiofenziva selhala a nepřinesla žádné výsledky. Ukrajina podle něj začne jednat o míru až ve chvíli, kdy jí dojdou zdroje. „Kyjev ale možná využije případného zastavení bojů k opětovnému vyzbrojení,“ prohlásil Putin s tím, že mírové rozhovory mohou začít, až přestane Ukrajina útočit.

„Až Ukrajina zruší zákaz mírových rozhovorů“

„Rusko může těžko přestat bojovat, když čelí ukrajinské protiofenzivě. Aby byla nějaká šance na rozhovory, musela by Ukrajina nejprve zrušit svůj zákonný zákaz mírových rozhovorů, který si sama uložila, a vysvětlit, co chce. Pak se uvidí,“ řekl Putin.

Rusko prý žádnou další mobilizaci nechystá, protože do armády vstupují dobrovolně tisíce vojáků denně. „Každý den podepisuje dobrovolné smlouvy o vstupu do armády až 1000 až 1500 Rusů. Za posledních šest nebo sedm měsíců podepsalo dobrovolné smlouvy 270 tisíc lidí,“ uvedl Putin.

Spojené státy mezitím podle informací serveru voanews.com oznámily další balíček vojenské pomoci Ukrajině. Podle čtyř amerických představitelů Bidenova administrativa údajně zvažuje, že by Ukrajině dodala také rakety delšího doletu, které by byly vybaveny kazetovými bombami a mohly by způsobit značné škody hlouběji na Ruskem okupovaném území. Poté, co USA v posledních měsících viděly úspěch kazetové munice dodávané v dělostřeleckých nábojích ráže 155 mm, zvažují podle tiskové agentury Reuters dodávku armádních taktických raketových systémů (ATACMS), které mohou doletět až 306 kilometrů, a řízených raket s vícenásobným odpalováním (GMLRS), které mají dolet 72 kilometrů a jsou naplněny kazetovými bombami.

Putin ve Vladivistoku také zopakoval názor, který přednesl již v roce 2006 při návštěvě prezidenta Václava Klause, že vyslání tanků do Maďarska a Československa bylo chybou a Rusko za to nese morální odpovědnost. „Musím vám říct naprosto otevřeně, že samozřejmě neneseme žádnou právní odpovědnost, ale mravní odpovědnost tady je,“ prohlásil Putin v roce 2006, jak informoval server Idnes.cz. 

Tento názor na vpád vojsk Varšavské smlouvy očividně nezměnil. „Byla to chyba, v zahraniční politice není správné dělat něco, co poškozuje zájmy jiných národů,“ řekl Putin na otázku moderátora, zda bylo správné, že Sovětský svaz poslal tanky do Budapešti v roce 1956 a do Prahy v roce 1968. „Dávno jsme uznali, že tato část politiky Sovětského svazu byla chybná a vedla pouze k napětí ve vztazích,“ dodal ruský prezident.

Souvislost s aktuálním děním na Ukrajině, kam ruské tanky vstoupily v loni v únoru, Putin na straně Ruska nevidí. Naopak jsou to prý Spojené státy, které poškozují zájmy ostatních národů. „Spojené státy dělají stejné chyby jako Sovětský svaz. Washington nemá žádné přátele, pouze své zájmy,“ uvedl Putin podle informací serveru indianexpress.com.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina musí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemilan16647 , 12.09.2023 14:42:04
uznat, že fašizmus nemá v Evropě co dělat a postarat se aby hlavně na Ukrajině byl vykořeněn. Zabíjení spoluobčanů jiné národnosti, zakazování jejich rodné řeči, pálení knih . To vše je dílo ukrajinské vlády a ta musí nést následky. Rusko prostě jede a pojede až do konce.

|  30 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…