Putin hledá možnosti, jak se vyvarovat západním sankcím. Toto by prý Rusku mělo pomoct

03.01.2018 21:45

Západní sankce trápí Rusko a Putin si teď láme hlavu nad tím, jak se jim šikovně vyhnout a jak najít způsob vytvoření kryptorublu. Doposud vystupoval Kreml velmi konzervativně vůči moderním technologiím. Není to navíc tak dlouho, co Putin hrozil burzám digitálních měn tím, že je uzavře. „Musel by se teď naopak připojit k horečce kolem digitálních měn,“ přeložil pro české čtenáře z webu Financial Times server iDNES.cz.

Putin hledá možnosti, jak se vyvarovat západním sankcím. Toto by prý Rusku mělo pomoct
Foto: Personal website Vladimir Putin
Popisek: Vladimir Putin

Putinova vláda uvažuje o vytvoření kryptoměny, pomocí které by se vyhnul sankcím, jež na jeho zemi uvalil Západ po ruské anexi Krymu v roce 2014. „Tento nástroj by pomohl vyrovnat účty s našimi soupeři po celém světě, bez ohledu na sankce,“ řekl podle webu Financial Times ekonomický poradce prezidenta Putina Sergei Glazev.

Ještě před pár měsíci přitom podle informací serveru iDNES.cz Putin prohlašoval, že tyto měny jsou příliš riskantní, využívané zločinci, nyní to vypadá, že svůj názor změnil. „Je to velmi problematické. Nemůžeme stát stranou. Nemůžeme umožnit přímý a jednoduchý přístup k takhle pochybným nástrojům,“ varoval zástupce guvernéra ruské centrální banky Sergei Shvetsov.

Celý článek ZDE.

Kromě Ruska zavedení virtuální měny zvažovala například švédská Riksbank, která uvažuje zavést elektronickou verzi koruny, a venezuelský prezident Maduro nedávno oznámil, že spustí digitální měnu petro, která by měla být kryta státními rezervami ropy a dalšími přírodními zdroji.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…