Putin se přepočítal, vidí expert. Chyba za chybou, tajnosti. Ale to nejhorší teprve přijde

01.03.2022 12:14 | Ze sítí

Americký vojenský analytik Michael Kofman z výzkumného a analytického ústavu CNA varuje před přílišným nadšením z dosavadního průběhu ukrajinské obrany před ruskou invazí. Rusové prý ještě nezapojili vše, co mají k dispozici. Kofman analyzuje dosavadní ruská vojenská selhání, uvádí ovšem, že Rusové nyní mění taktiku. Moskva se však hrubě přepočítala.

Putin se přepočítal, vidí expert. Chyba za chybou, tajnosti. Ale to nejhorší teprve přijde
Foto: Repro min. obrany Ukrajiny
Popisek: Zničená ruská technika

Původní ruská operace byla založena na strašlivě mylných předpokladech ohledně ukrajinské schopnosti a ochoty bojovat. Moskva se velice přepočítala, soudí Kofman.

 

Ruská operace byla zaměřena na rychlé obsazení Kyjeva, píše dále Kofman. To mělo Ukrajince přinutit ke kapitulaci. Metodou mělo být rychlé vysunutí menších jednotek kupředu tak, aby se zamezilo velkému střetu s Ukrajinci. Tyto jednotky se vyhýbaly velkým sídlům a na své cestě volily různé objížďky.

 

Proč si Moskva zvolila takovýto postup? ptá se Kofman. A nabízí několik teorií. Zaprvé, Rusové nebrali Ukrajinu a její armádu příliš vážně. Chtěli se vyhnout ztrátám a poškozením, neboť by to ohrozilo jejich politické cíle na Ukrajině a chtěli skrýt cenu, zaplacenou vojenskými ztrátami, před veřejností.

 

Kofman se rovněž domnívá, že jednou z možností skutečně je, že Rusové se chtěli vyhnout působení přílišné destrukce na Ukrajině vzhledem k tomu, jak nepopulární tato válka bude i na domácí scéně. Kofman dodává, že většina ruských vojáků je mladá a nemá zájem bojovat s Ukrajinci, neboť je nevidí jako nepřátele.

 

Z toho, co doposud viděl, Kofman vyvozuje následující závěr: Ruské jednotky nevěděly, že dostanou příkaz k invazi a zdá se, že jejich ochota bojovat je nízká. Nespatřují v Ukrajincích nepřátele a armáda je pro tento úkol nedostatečně připravila. S výjimkou Čečenců je morálka v armádě nízká.

 

Podle Kofmana tento koncept nemůže fungovat. „Zdá se, že se pokusili o rychlé vítězství skrze levné ‚bleskové nájezdy‘, doufajíc v odvrácení nejhorších sankcí a západního vzteku. Jenže skončili v nejhorší možné situaci, kdy toto selhalo a ještě své zdroje dávají na strategii, která selhala.

 

Kofman ovšem upozorňuje, že válka zatím probíhá jen krátce. Ukrajina se sice v dosavadním průběhu dostala nad očekávání, ovšem žádní analytici (snad s výjimkou těch v Moskvě) prý nemohli čekat, že by snad Rusové porazili největší evropskou zemi během čtyř dnů, zejména s ohledem na ukrajinské vojenské možnosti.

 

Kofman dále komentuje doposud „chaotickou snahu“ Rusů. Podle něj nebojují jako BTG (praporní taktické skupiny), namísto toho jezdí po malých skupinách a vysunují průzkumné jednotky a výsadkáře. Tanky prý často jezdí osamoceny.

 

S výjimkou bojů okolo severozápadu Kyjeva podle Kofmana můžeme vidět spíše mnoho menších skupin, tanků, bojových vozidel pěchoty, často pak průzkumné jednotky nebo výsadkáře, kterak postupují do měst. Jsou rychlejší než jejich logistická podpora, což vede i k tomu, že je místy tato podpora a někdy také dělostřelectvo, napadáno.

 

A co se nachází za touto velkou vlnou malých skupin? Kofman při analýze satelitních snímků a dalších materiálů dochází k jasnému závěru. Zcela opačná situace. Dlouhé konvoje ruských vozidel, která jsou zaseknutá ve vlastních zácpách, překračují ukrajinské hranice. Protivzdušná obrana je nechrání, zasekla se na cestách spolu s nimi.

 

Zatímco se jednotlivé roty a čety vydávají dopředu, aby obsadily stanovené pozice, logistika podle Kofmana nestíhá a není efektivně chráněna. Většinu doposud proběhnuvších bojů, které viděl, klasifikoval jako malé, zejména pak na předměstích větších sídel. „Možná jsou intenzivní, ale nejde o velké bitvy,“ vysvětluje.

 

Ruský propadák je podle Kofmana způsoben zejména skutečností, že se pokoušejí o invazi v plném rozsahu bez toho, aniž by podnikli odpovídající vojenskou operaci a domnívají se, že většině bojů se mohou jednoduše vyhnout. To prý vedlo k tomu, že alokace vojenské síly jednoduše nefunguje.

 

Kofman ovšem upozorňuje, že situace se stále vyvíjí a válka je teprve na začátku. Rusové totiž ještě nepoužili velkou část své armády. Kofman nechce nijak snižovat dosavadní ukrajinské úspěchy, avšak mnoho dosavadních závěrů považuje za předčasné.

 

Kofman vysvětluje, že například většina ruského taktického letectva v počátcích bojů nezasáhla do akce, stejně tak bojové helikoptéry. Rusové přitom mají v místech střetů stovky kusů obojího.

 

Ruská armáda se podle něj pokusila raketami zničit či potlačit ukrajinskou protivzdušnou obranu a zacílit letecké základny. Rusko ale nepoužívá letecké hlídkování a Kofman teprve včera spatřil v akci první bombardér Su-34.

 

Celkově lze podle Kofmana usoudit, že na své zvyklosti zatím Rusové používají málo, doslova jen zlomek dostupného dělostřelectva, s výjimkou těžkého ostřelování Charkova. To se ale podle Kofmana v příštích dnech bohužel změní, neboť ruská armáda je na dělostřelectvu postavena.

 

Americký vojenský analytik také upozorňuje, že většina ruského vojska ještě nezasáhla do bojů. Na okrajích Charkova zatím bez akce vyčkávají 1. gardová tanková armáda a 20. armáda.

 

Do hry vstupuje ještě další faktor. Ruské ztráty jsou podle Kofmana značné, navíc mnoho vojáků bylo zajato, nicméně dochází k postupu do vnitrozemí. Celkový obrázek války je nepřehledný, Ukrajinci zveřejňují své bojové úspěchy.

 

Proto Kofman přichází na následující myšlenku: Rusové se zoufale snažili utajit před vlastními lidmi, že se pouští do skutečné války. Hovoří o „operaci na Donbasu“. Tím Moskva sama sebe připravila o možnost kontrolovat informační prostředí, a to celé spadlo do klína Ukrajině, která s jeho pomocí upevnila morálku svých jednotek a sjednotila podporu Kyjeva. Kofman to vnímá jako další z ruských přešlapů.

 

Kofman se domnívá, že Kyjev se doposud velmi dobře pouští do informační války, daří se mu tvořit veřejné mínění a upravovat informační prostředí. Varuje ale před tím, aby se (nejen) ukrajinská tvrzení z oficiálních míst brala automaticky jako zcela pravdivá.

 

Kofman tedy vyvozuje, že Rusko v některých základních principech chybuje, avšak zároveň se o jeho armádě dozvídáme i informace, které se nezakládají zcela na pravdě. Podle Kofmana nyní Rusové nebojují stylem, na který byli cvičeni.

 

Kofmanovi současná situace dává vzpomenout na Groznyj a jeho obléhání (na přelomu let 1994 a 1995 došlo k více než měsíčnímu obléhání Grozného, které skončilo porážkou Aslana Maschadova a vítězstvím Ruska, pozn. red.), přičemž některé z dosavadních operací mu připomínají „klasické chyby vojenské organizace“. Zmiňuje vysílání vzdušných sil rychlé reakce a také námořní pěchoty, při kterém docházelo ke zbytečným rizikům, či bylo jinak nepraktické.

 

Kofman si tedy pokládá otázku: Co bude následovat? Ruské politické vedení podle něj stále nepřiznalo, že jejich původní plán s rychlým dobytím Kyjeva selhal. Můžeme ovšem pozorovat, že narůstá četnost využití dělostřelectva, vzdušné síly a dalších prostředků. Kofman se obává, že to nejhorší teprve přijde a tato válka se stane mnohem horší než doposud.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marek Korejs

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…