Rakušan: Hlubuček nereprezentoval hodnoty STAN. Naše struktura je zdravá

25.06.2022 17:04

Šéf hnutí STAN, ministr vnitra Vít Rakušan dal najevo, že nechce nic lakovat narůžovo a přiznal, že Starostové se ocitli ve velkých problémech. Ale jedním dechem dodal, že Petr Hlubuček, obviněný z organizování korupční skupiny kolem pražského dopravního podniku, v žádném případě „nereprezentoval hodnoty hnutí“ STAN.

Rakušan: Hlubuček nereprezentoval hodnoty STAN. Naše struktura je zdravá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan v rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že jeho hnutí STAN se potýká s pražskou „komunální“ kauzou svého bývalého člena a někdejší náměstka na magistrátu hlavního města Prahy Petra Hlubučka.

„Objevila se tu komunální kauza člověka, který absolutně nereprezentoval hodnoty hnutí. My teď děláme všechno pro to, abychom prokázali, že hnutí tvoří úplně jiní lidé a že má hnutí úplně jiný základ. Zklamání u 99 procent členů z toho, co se nám teď přihodilo, je obrovské,“ připustil.

„Ale na rozdíl od jiných stran, kterým se také v minulosti nedařilo a od kterých lidé v době problémů utíkali od odpovědnosti, my máme obrovský zájem uchazečů, kteří chtějí kandidovat do předsednictva a celostátního výboru. To ukazuje, že přese všechno, co se děje, je struktura hnutí zdravá,“ pokračoval.

Upozornil, že jako předseda STAN nemá v rukou takovou moc, jako má Andrej Babiš v pozici šéfa hnutí ANO.

„Ať už si kdokoliv vykřikuje v parlamentu, co chce, já nemám žádný nadstandardní přístup k informacím. A už vůbec ne z policejního prostředí. Mě na to v únoru upozorňovala Sabina Slonková a redaktor Kubík ze Seznamu. Nicméně moje odpověď vždycky byla: ‚Doneste mi, prosím, jakýkoliv důkaz.‘ Já jsem dělal, co jsem mohl. Pana Hlubučka jsem s těmi podezřeními konfrontoval mezi čtyřma očima. Dělal jsem všechno pro to, abych oslabil jeho pozici v pražské organizaci. To je legitimní způsob jednání v hnutí, které má své vnitřní mechanismy. Nikdy to nebudu umět, jako to umí hnutí ANO. Tam když si zamane předseda, tak člověk do druhého dne už není ve své funkci,“ pravil Rakušan.

Sám Rakušan nevidí důvod složit funkci ministra vnitra a odejít z vlády.

„Já k tomu nevidím důvod. Myslíte, že nikdo za ODS není v současné době v republice v nějaké kauze vyšetřován? Od listopadu 1989 tady byli pouze dva ministři vnitra, u kterých nebyl za dobu jejich působení policejně řešen nebo trestně stíhán žádný člen jejich vlastní strany. Situace, kdy je ministr vnitra z nějaké strany a policie se zabývá jejím konkrétním členem, není v ničem výjimečná. Svědomí mám čisté, nikdy jsem nic neovlivňoval. Koneckonců zástupci policie to jasně potvrzují. Nikdy nic ovlivňovat nebudu,“ poznamenal Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…