Reflex tuší rozklad spojenectví Zeman – Babiš. Pokud se šéfovi ANO podaří sestavit vládu, prezidenta prý úplně vytlačí

01.04.2018 14:05

Premiér Andrej Babiš (ANO) ukazuje, že se cítí být premiérem země, která je pevně zakotvena v EU a v NATO. Obecně řečeno na Západě. Ukazuje tím, že v zahraniční politice stojí proti prezidentovi Miloši Zemanovi, který mnohem častěji hovoří o čínských investicích a navštěvuje ruského prezidenta Vladimira Putina. Zato do Bílého domu k Donaldu Trumpovi se ještě nepodíval. Co to udělá s dosavadním spojenectvím obou politiků?

Reflex tuší rozklad spojenectví Zeman – Babiš. Pokud se šéfovi ANO podaří sestavit vládu, prezidenta prý úplně vytlačí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijal demisi vlády premiéra Andreje Babiše. Zároveň ho pověřil dalším vyjednáváním o sestavení vlády nové

Server Refex.cz připomíná, že v posledních měsících táhli prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) za jeden provaz. Prezident před podzimními sněmovními volbami podpořil šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Po volbách nenechal Zeman vládnout dosluhující kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD), dokud by se nezrodila nová vláda s důvěrou Poslanecké sněmovny. Místo toho jmenoval menšinový kabinet Andreje Babiše, ačkoli musel tušit, že tento kabinet důvěru nezíská. Andrej Babiš zase podpořil prezidenta Zemana v boji o Hrad.

Jenže po znovuzvolení prezidenta Zemana se situace změnila. Babiš začal dávat jasně najevo, že je premiérem země, která patří do EU a do NATO. Důrazně odmítl požadavek SPD Tomia Okamury či komunistů, aby Češi, Moravané a Slezané mohli v referendu hlasovat o vystoupení z EU a z NATO.  I díky tomu lze prý Babišovu politiku označit za prozápadní a současně také pročeskou.

„Přestože je Andrej Babiš trestně stíhaný, přestože jeho vláda zatím nemá důvěru, přestože má na krku kauzu Čapí hnízdo a v minulých letech byl v mnoha věcech ve střetu zájmů, jeho zahraniční politika daleko více sleduje české národní zájmy, než bychom mohli předtím předpokládat. Na rozdíl od Zemana, který stále, a v poslední době ne moc úspěšně, hraje ruskou a čínskou kartu,“ chválí Babiše publicista Viliam Buchert.

Andrej Babiš také aktivně diskutuje s ostatními evropskými politiky o řadě otázek, včetně řešení uprchlické krize a odmítání nesmyslného systému kvót. Vedle toho se Babiš sešel s předsedou dolní komory amerického Kongresu – Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem. Pánové se spolu sešli hned třikrát. Zato Ryan a Zeman se neviděli ani jednou. Ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán navíc rozhodl, že údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin byl vydán do USA a nikoli do Ruska, jak si podle dosavadních informací přál Miloš Zeman.

A aby toho nebylo málo, čínské investice neplynou do Česka ani náhodou tak, jak to předvídal prezident Zeman. Místo proudu ohlášených desítek miliard korun přitékají jednotky miliard. Zdá se tedy, že Miloš Zeman v poslední době ztrácí vliv na zahraniční politiku Česka.  

„Pokud bude Andrej Babiš skutečně vládnout celé čtyřleté funkční období (předčasné volby totiž ještě pořád nelze vyloučit), bude Miloš Zeman v zahraniční politice zatlačen do pozadí, což je jen dobře. Navíc mu nenahrává velmi agresivní politika Ruska i to, že čínské investice se do Česka zjevně nepohrnou v takovém množství, jak hlava státu nesprávně předpovídala. Zeman také není nijak oblíbený u mnoha evropských politiků,“ soudí Buchert.

Otázka je, co to udělá s dosavadním spojenectvím Miloše Zemana a Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…