Reportáž Slonkové a Kubíka letí ze stolu. Čerstvé vyjádření šéfa komunistů v Českém rozhlasu

14.11.2018 17:56

Do středečních Dvaceti minut Radiožurnálu zavítal předseda komunistů Vojtěch Filip. Vláda, kterou dnes komunisté podporují, se kvůli premiéru Babišovi otřásá. Znovu kvůli kauze Čapí hnízdo. Pravicová opozice, Okamura a Piráti hodlají hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě, ale komunisté jsou mnohem opatrnější. Proč?

Reportáž Slonkové a Kubíka letí ze stolu. Čerstvé vyjádření šéfa komunistů v Českém rozhlasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

Vojtěch Filip má za to, že nestojí na straně Andreje Babiše (ANO). Stojí spíše proti novinářce Sabině Slonkové, která podle jeho názoru použila manipulativní reportáž. „Ty informace, které jsou považovány za nové, jsou známé už od chvíle, kdy Sněmovna vydávala Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Jediné, co tam je nového, je informace, že policie zatím nevyslechla Andreje Babiše mladšího,“ uvedl Filip.

Členové mandátového a imunitního výboru včetně členů za KSČM prý věděli, že bude problém se svědectvím v kauze Andreje Babiše s ohledem na zdravotní stav jedné z osob. Toto všechno komunisté věděli, a i tak řekli, že podpoří menšinovou vládu Andreje Babiše, aby Česká republika neměla vládu bez důvěry.    

Poté se znovu obul do novinářů Jiřího Kubíka a Sabiny Slonkové. „Víte, mně hyenismus vadí, šíleným způsobem mi vadí hyenismus. A tohle byl hyenismus. Vy tady z toho děláte kauzu, říkáte, že tu jsou nové informace, ale pro mě ty informace nejsou relevantní, protože nejsou pořízeny legálním způsobem,“ nebral si servítky Filip.

A pak má ještě jeden důvod, proč nesvrhávat vládu. „Nechci stát po boku Miroslava Kalouska (TOP 09) a ostatních,“ pravil Filip.

V jednu chvíli se předseda komunistů pořádně rozohnil. Stalo se tak v okamžiku, kdy se moderátorka Marie Bastlová zeptala, zda považuje za normální, že syn premiéra Andreje Babiše, Andrej Babiš mladší, byl odvezen na okupovaný Krym.

„Vy jste řekla věc, se kterou já zásadně nesouhlasím, Krym není okupované území. Tam proběhlo referendum v souladu s ústavou Ukrajiny,“ zlobil se host. Jedním dechem dodal, že se Babiše ptal, co je pravdy na oné cestě na Krym, a předseda vlády Andrej Babiš starší přislíbil, že to zjistí, protože o této cestě údajně nic nevěděl.

To je prý také jeden z důvodů, proč Babiš nevidí důvod k tomu, aby odešel z vlády. Komunisté zase nevidí důvod k tomu, aby do ní vstupovali, protože nesouhlasí s aktuálním nastavením daní a s naším členstvím v NATO. Toto téma mají společné s hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, ale jinak se na řadu otázek dívají odlišně, takže Filip nechtěl předjímat, zda by komunisté dál drželi u moci Babišovu vládu spolu s Okamurou, kdyby se ČSSD rozhodla kabinet opustit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…