Restituce? Tyhle problémy nemáme, zaznívá z obce na severu Čech

03.03.2013 20:39

Postoj k otázkám církevních restitucí na Mostecku v severních Čechách je různorodý. Některé obce si nechaly majetky samy prolustrovat, jiné zůstávají „s nohama nahoře“ a o kontroverzní téma se údajně vůbec nezajímají.

Restituce? Tyhle problémy nemáme, zaznívá z obce na severu Čech
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Prvním z příkladů je Lom na Mostecku, městečko na rozhraní okresů Most a Teplice v Ústeckém kraji, kterému do roku 1989 hrozila likvidace v důsledku těžby uhlí, což se nakonec odvrátilo.

Když chcete vědět, musíte zaplatit

Katastrální úřad Ústeckého kraje pro okres Most eviduje na katastrálním území Lom u Mostu pouze jednu stavbu, kapličku se stavební parcelou č. 330 o výměře 48 m2, která náleží Římskokatolické farnosti Mariánské Radčice. „Jiná stavba ani pozemek není na našem katastrálním území zapsán pro jakoukoliv církev. Bohužel nám není známý majetek zapsaný na církve v pozemkových knihách na katastrálním území naší obce. Tyto informace jsou poskytovány katastrálním úřadem za úplatu,“ podotkla k tomu Kateřina Schwarzová, starostka města Lomu, rodiště českého komika Josefa Náhlovského.

Ticho po pěšině

„Město Lom si pak hradí pouze lustraci pozemků bez zápisu vlastnického práva. Při této lustraci nebyl církevní majetek objeven,“ shrnula starostka. To jsou však samostatná pátrání ze strany obce. Od kompetentních osob, respektive přímo od církevních představitelů působících v lokalitě, nikdo nic neví. „V této záležitosti nebylo město Lom prozatím nikým osloveno či kontaktováno,“ potvrdila starostka.

Tenhle „problém“ neřešíme

Církevními restitucemi, natož vyhledáváním na úřadech, jako to udělali v Lomu, se pro změnu vůbec nezabývají v sousedním Meziboří. „Město Meziboří bylo postaveno v padesátých letech jako druhé nejmladší v České republice, po Havířově. Problémy, jako jsou církevní restituce, proto nemá,“ reagoval na dotazy ohledně navracení případného majetku církvím starosta měst Petr Červenka.

Je pravda, že Meziboří bylo vybudováno jako „město pracující mládeže“ před rokem 1960, dříve neslo německý název Schönbach, po druhé světové válce byla obec se zdejším obyvatelstvo převážně německé národnosti téměř kompletně vysídlena. Z církevních památek je známá barokní kaple sv. Anny z první poloviny 18. století, zbořená v 60. letech minulého století.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…