Revoluční změna v Německu? Mluví se o zavedení povinné vojenské služby

08.08.2018 8:07

Německo je od druhé světové války velice pacifistická země a jeho armádu a výdaje na zbrojení kritizoval například americký prezident Donald Trump. Proto jako velké překvapení přichází nápad znovu zavést povinnou vojenskou službu. Návrh vzešel z CDU a informoval o něm server thelocal.de.

Revoluční změna v Německu? Mluví se o zavedení povinné vojenské služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Podle tohoto serveru se prezident a ministr Saska, Michael Kretschmer z CDU, vyjádřil pro referendum, které by občanům umožnilo projevit svůj názor na povinnou službu mladých lidí v armádě. Podle článku v pondělním Bildu chce Kretschmer službu znovu zavést. Říká, že by mohla být odpovědí na výzvy v sociální a obranné politice Německa.

Konskripce byla v Německu zrušena v roce 2011 s tím, že již není potřeba. Předtím museli mladí muži buď sloužit v Bundeswehru, nebo být v civilní službě. Momentálně jsou v Bundeswehru pouze vojáci z povolání, a to na dlouhý úvazek, i když armáda nabízí krátkou a placenou službu pro mladé.

Anketa

Jste zatím spokojeni s prací 2. vlády Andreje Babiše? (hlasování od 7.8.2018)

hlasovalo: 10243 lidí

V pátek prý Annegret Kramp-Karrenbauerová, hlavní tajemnice CDU, zahájila debatu, zda má Německo zavést roční vojenskou popř. civilní službu. Uvedla, že vyslechla názory členů CDU po celém Německu, které bude prezentovat na stranické konferenci v prosinci. Pro CDU se jedná o významné téma vzhledem k tomu, že se členové a podporovatelé strany údajně bojí ztráty společenské soudržnosti. Novinám Frankfurter Allgemeine Zeitung Kramp-Karrenbauerová řekla, že zavedení služby rozhodně nebude jednoduché, a na Twitteru pak uvedla, že je mnoho způsobů, jak sloužit vlasti. Debata přichází v čase, kdy panuje v Německu obava, že armáda nedokáže naplnit své počty.

Federální vláda Angely Merkelové se v pondělí vyjádřila, že nyní povinnou službu znovu zavést nehodlá. Ministryně obrany Ursula von der Leyenová řekla, že integrovat dobrovolníky do profesionální armády, kde výcvik trvá roky, by bylo velice těžké. Taktéž bývalý ministr obrany, který inicioval konec povinné služby, Karl-Theodor zu Guttenberg varoval, že náklady na znovuzavedení by byly obrovské. „Potřebné výdaje pro až 700 tisíc mladých lidí by přinesly drastické škrty v jiných oblastech. Například ve vybavení Bundeswehru,“ uvedl.

Fritz Felgentreu z německých socialistů SPD se pro změnu zaměřil na legální překážky. Listu Die Welt řekl: „Podle evropského práva je vynucená služba zakázána.“ Zda existuje cesta, jak plán legálně uskutečnit, se zatím neví. Kdo je silně pro zavedení povinné vojenské služby, je AfD, Alternativa pro Německo. Server The Local spekuluje, že se CDU debatou o znovuzavedení služby snaží přebrat AfD voliče. Při nedávném internetovém hlasování se 60,6 % příznivců AfD vyslovilo silně pro znovuzavedení. Němci prý obecně schvalují tuto myšlenku. Výzkumné centrum Civey na vzorku 5 046 lidí zjistilo, že 55,6 % je pro, 39,6 % proti. Jak se strana a vláda k myšlence postaví, se rozhodne zřejmě na zmiňované stranické konferenci v prosinci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…