Role ratingových agentur je často přeceňována, tvrdí Niedermayer

22.03.2011 10:14

Příliš mnoho lidí bere závěry ratingových agentur jako bernou minci a dogma pro svá investiční rozhodování. Uvedl to v rozhovoru pro Rádio Česko bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer.

Role ratingových agentur je často přeceňována, tvrdí Niedermayer

Ministři financí členských zemí EU na posledním zasedání vyzvali Evropskou komisi, aby lépe dohlédla na činnost ratingových agentur. Od začátku března například ratingová agentury Moody´s razantně snížila úvěrové hodnocení Řecka, Španělska i Portugalska. Předlužené  země si teď musí půjčovat za ještě vyšší úrok.

Část řeckých politiků dokonce chce na agenturu podat žalobu a přinutil ji uhradit škody, které Řecku vznikly. „Možná by se vyšším stupněm regulace daly vnutit ratingovým agenturám přísnější pravidla, ale problém, který s ratingovými agenturami souvisí, není ve výkonu jejich práce jako takové. Problém je, že příliš mnoho lidí bere jejich závěry jako bernou minci a dogma pro svá investiční rozhodování," uvedl někdejší viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer pro Rádio Česko.

„Spíše bych přivítal takový finanční svět, ve kterém by bankéři a investoři plně stáli za svým rozhodnutím a brali by zmíněné agentury jako takový doplněk pro svá rozhodnutí. Zjednodušení na tři písmena nemůže fungovat. Bohužel se ratingové agentury staly tak silné, že svým způsobem jejich velká moc nyní pracuje proti nim,"  zmínil dále.

Agentury dostatečně nevarovaly před následujícím vývojem

Podle Niedermayera bude Unie agentury kontrolovat pomocí jakéhosi procedurálním dohledu. 

„Je ale třeba si uvědomit, že ratingové agentury využívají jakýsi teoreticky-intelektuální potenciál a jakákoli regulace je z podstaty věci obtížné. Pro některé země je nicméně hodnocení, potažmo výsledky práce některých ratingových agentur nepříjemné. Země jako Portugalsko, Řecko nebo Španělsko nyní procházejí tvrdým reformním obdobím a místo, aby tamní politiky za svou snahu agentury chválily, snižují jim hodnocení. Je třeba si ale uvědomit, že před lety to byly právě zmíněné agentury, které deficitní a dluhové hospodaření těchto států tiše tolerovaly," dodal bývalý viceguvernér ČNB.

Ratingové agentury podle něj dostatečně nevarovaly před následujícím vývojem, respektive před dluhovou krizí. "Nelze je ale vinit za neúspěch fiskálních politik jednotlivých států. Jsou na konci pomyslného seznamu viníků," uzavřel Niedermayer. 

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…