Rozpočet armády na rok 2013 problémy vojska nevyřeší, říká generál Pavel

20.07.2012 16:25

Navrhovaný rozpočet ministerstva obrany pro příští rok ve výši 41,9 miliardy korun je sice vyšší oproti původním předpokladům, problémy armády vzniklé špatnou ekonomickou situací ale neřeší. V armádním časopise A report to řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel. Vojsko podle něj sice čeká restrukturalizace, jeho rozpočet přesto nedovolí plnohodnotné plnění úkolů armády.

Rozpočet armády na rok 2013 problémy vojska nevyřeší, říká generál Pavel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Rozpočet ministerstva obrany bude v příštím roce zhruba o 1,5 miliardy korun nižší než letos, vyplývá z návrhu ministerstva financí. Původní výhled počítal se zhruba 39 miliardami korun určenými na obranu. "Současná rovnice, skládající se z úkolů, lidských a finančních zdrojů, je v naprosté nerovnováze. Tento stav prostě není do budoucna udržitelný," uvedl v A reportu Pavel. "I když budeme armádu restrukturalizovat, budou tu stále v běžných výdajích obrovské díry, které nám neumožní plnohodnotně fungovat," dodal Pavel. Podle náčelníka štábu tak má velení možnost buď omezit úkoly, které armáda plní, nebo snížit počty vojáků.

Bude se šetřit na výstroji nebo munici

Armáda bude podle svého velitele nucena šetřit ve výdajích na výstroj, munici, náhradní díly a pohonné hmoty, což se odrazí na množství a kvalitě výcviku vojáků. "V první řadě se budeme snažit zabezpečit výcvik jednotek, které budou předurčeny pro misi v Afghánistánu. Z toho vyplývá, že musíme omezit výcvik ostatních," vysvětlil Pavel. Armáda přitom podle něj musí cvičit i vojáky v základních funkcích, aby si udržela své schopnosti i do budoucna.

Jednou z variant vypořádání se s omezeným rozpočtovým rámcem je zmenšování jednotek. Týkalo by se dělostřelců, chemiků nebo protiletadlového vojska, kde by armáda uskupení o velikosti brigády nahradila plukem. "Tím bychom uspořili určitý počet štábních a podpůrných funkcí. Ale samozřejmě za cenu mírného snížení schopností," dodal Pavel.

Velení nyní analyzuje situaci ve vojsku, výsledky rozboru předloží vládě. Podle Pavla je krácení výdajů na obranu možné pro krátkodobé překlenutí problémů plynoucích z ekonomické recese, není ale možné peníze omezovat dlouhodobě. Pokud vláda v září schválí návrhy armádního velení, začne reorganizace vojska zřejmě v polovině příštího roku. Útvary by změnami měly projít asi až od 1. ledna 2014, kdy začne platit novela zákona o vojácích z povolání a nový platový zákon.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…