Rusko, Zeman, ale i Jaromír Soukup. Martin Nejedlý mediálně vystoupil

26.05.2022 17:13

Sbor poradců prezidenta Miloše Zemana za poslední dny personálně oslabil. Odešel z něho např. bývalý ministr a současný předseda Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, nebo bývalý premiér a guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Mezi těmi, kdo zůstali, je ale třeba Martin Nejedlý, ten dokonce po dlouhé době poskytl vyjádření médiím.

Rusko, Zeman, ale i Jaromír Soukup. Martin Nejedlý mediálně vystoupil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý

„Já jsem nikdy takový nebyl. Za posledních 20 let to nebylo jedinkrát, kdy jsem byl tázán na věci, které nebyly zrovna příjemné, a vždycky jsem odpověděl. A teď mi to opravdu připadá, že prostě nechci mluvit. Ne, že mám co skrývat, prostě nechci,“ vysvětloval nejprve, proč odmítal žádosti o rozhovor s tím, že jeho vyjádření mohou být médii zkreslována, či "rozebírána na prvočinitele".

Jako příklad mu posloužil Jaromír Soukup a jeho TV Barrandov: " V jednom okamžiku sedával vedle nás a chtěl s námi sedat a chodit s námi za ručičku jako děti v mateřské školce. A teď je to ten největší kritik.“

Nakonec k rozhovoru pro Seznam Zprávy ale svolil.

„Proboha, vždyť je to dobře pro naši zemi, že někdo s nimi uměl mluvit. Kdybychom tehdy nemluvili, kdo by za nás dělal tu politiku?“ vyjádřil se Nejedlý k orientaci prezidenta Zemana směrem na východ.

Téma rozhovoru bylo dané a byla jím hradní politika zaměřená na vztahy s Ruskem.

„Naši exportéři vždycky hledali v energetice, v zemědělství, a můžu definovat daleko více záležitostí, ruský trh. Rozumím tomu, že se to nelíbilo, ale je to velmoc. Spojené státy, Čína a Rusko – tenhle bermudský trojúhelník. Pan prezident asi věděl, proč to dělá,“ obhajoval Nejedlý tehdejší "předválečné" postoje prezidenta Zemana s poukazem na současné rozdělení světových sfér vlivu.

 „Měli říct: ‚Rychle si vytvořte pro zemi jiné varianty, protože tohle přijde.‘ Ne, teď říkají: ‚My jsme vám to říkali.‘ Ale výsledek je ten, že naši občané, naši důchodci, naši novomanželé budou platit nehorázné ceny za něco, co v jednom okamžiku bude velmi těžké pro náš národ,“ řekl na námitku, že na nebezpečí vztahu s Ruskem a naši závislost na ruském plynu upozorňovaly i tajné služby.

„Kdyby každý byl Sibyla a měl tu kouli a věděl, jak to v budoucnosti dopadne, rozumím tomu, že by asi ty věci zvažoval. Ale to nikdo neviděl.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…