Rusko jako druhá Francie, nebo spíš Severní Korea? Rozsáhlá analýza. Co vše je ve hře

18.04.2024 19:45 | Monitoring

Pokud se chce Západ v budoucnu dočkat ruského procitnutí, při němž by si Rusové uvědomili „dlouhodobou cenu extrémního antizápadního postoje“ namísto toho, aby raději směřovali k „vazalství“ s Čínou či k severokorejskému scénáři, musel by podle historika a odborníka na mezinárodní vztahy Stephena Kotkina Washington skoncovat s protiruskou politikou a přestat Rusy „tlačit ještě více do Putinovy náruče“ a potvrzovat tvrzení o „nesmiřitelně protiruském kolektivním Západu“. V případě vypuknutí chaosu v Rusku podle Kotkina nejde vyloučit ani možnost „soudného dne“.

Rusko jako druhá Francie, nebo spíš Severní Korea? Rozsáhlá analýza. Co vše je ve hře
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Profesor historie a mezinárodních vztahů Stephen Mark Kotkin, který 33 let vyučoval na Princetonské univerzitě, si všímá, že na pozadí toho, co se Rusko stále více přátelí s radikálními islamisty včetně teroristů z Hamásu, se Vladimir Putin loni 7. října – tedy v den, kdy Hamás zaútočil na Izrael, dožil 71 let. „Ruský prezident si toto řádění nadělil jako dárek k narozeninám; změnilo to kontext kolem jeho agrese na Ukrajině. Snad aby vyjádřil své uznání, nechal své ministerstvo zahraničí pozvat koncem října do Moskvy vysoce postavené představitele Hamásu, čímž zdůraznil soulad zájmů,“ připomíná ve svém komentáři načrtávajícím pět možností budoucího směřování Ruska v časopise Foreign Affairs.

Ukazuje také na následné události včetně prezidentských voleb v Rusku a na to, jak se Putin odmítá zbavit své funkce v čele Ruska, v níž se „stylizuje do role nového cara“. „Skutečný car by si však nemusel dělat starosti s hrozící nástupnickou krizí a s tím, co by to mohlo udělat s jeho současným uchopením moci,“ podotýká.

Právě otázka nástupnictví Putina totiž zůstává nadále otevřena. Ruský prezident si podle Kotkina již v minulosti uvědomil, jak je limitován, když mu pojistka v podobě nemožnosti kandidovat dále než ve dvou po sobě jdoucích funkčních období zabránila v pokračování v prezidentském úřadě, a tak se do svého třetího prezidentského období v roce 2012 musel na chvíli přesunout na pozici premiéra. Po svém čtvrtém funkčním období tu však byl problém totožný. Putin tak nakonec přiměl zákonodárný sbor ke změně ústavy, načež se fakticky zrušila jakákoli omezení funkčního období, a on tak může pokračovat v čele Ruska. Zatímco však Putin ohýbání ruské ústavy pro udržení se v prezidentském úřadu zvládne, se zvyšujícím se věkem nic takového nezmůže.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To jsou zase bláboly. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevanpetr , 19.04.2024 7:23:11
Podle jména, asi nějakého ruského emigrantů. Jak může Rusko historicky srovnávat s koloniálními státy, jejíž historie je prolita krvi původních obyvatel? Na prvním místě USA. A, Francie? Napoleon jak známo napadl stejně jako Hitler Rusko. Nikdy to nebylo naopak. A dnešní válka na Ukrajině? Rusko doplatilo na naivního Gorbačova, který uvěřil, že západ dodrží sliby, nebude se vojensky a ekonomicky přibližovat ruským hranicím. Zkuste si pomýšlet, jak by se chovaly jiné velmoci, kdyby začalo Rusko budovat své základny v jejich blízkosti? Víte, Rusko by nikoho z nich nezajímalo, kdyby nemělo to, co oni nemají. Veškerou surovinovou základnu. A to je to co je dráždí a láká. Rusko se teď přirozeně spojuje do spolupráce s nejvyspělejší zemi světa, Čínou. Oni nás vůbec nepotřebují, chápete? Jejich území jako největší země světa nepotřebuji rozšiřovat. Na co by bychom jim třeba byli my? Oni jen potřebuji mít klid ve svém okolí a jistotu, že je nikdo nebude ohrožovat. Ukrajina byla zneuzita jako beranidlo k poškození ruského mírového života, svobodného obchodu. Svržení jejich svobodně zvoleného prezidenta, Majdan, vyvažování obyvatel východu Ukrajiny ruského původu, nedodržování uzavřených smluv právě Ukrajinou pod vedením USA, to vedlo k válce. Historie to jednou zhodnotí, doufám, že popravdě. Vláda ČR, neříkám naše, svým podlezanim Bruselu a Washingtonu nás vystavuje smíchu ostatních. Ani Amerika si neváží podlezavych sluhů, které po použití odkopne jako nepotřebné.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…