Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko

21.05.2024 11:03 | Analýza

Ukrajinské ozbrojené síly oslabuje a vyčerpává boj o oblasti na severovýchodě Ukrajiny, poblíž Charkova. Jenže nemusí zůstat jen u toho. Rusové se prý shromažďují i poblíž Sumské oblasti. A co víc, objevují se zprávy, že ruští vojáci opět míří do Běloruska. Může se jednat o klamné manévry nebo o přípravu na vojenské cvičení s Běloruskem. Ale také nemusí.

Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko
Foto: Repro X
Popisek: Sumská oblast

Není to tak dávno, co Rusové otevřeli novou frontu na severovýchodě Ukrajiny a přinutili ukrajinské ozbrojené síly, aby převelely vojáky na obranu této oblasti. Rusové dobyli několik vesnic a momentálně stále bojují o příhraniční město Vovčansk.

Není ovšem vyloučeno, že to nebyla zdaleka jediná nová fronta, kterou Rusové plánují otevřít. Bývalý ukrajinský důstojník, který na sociálních sítích vystupuje pod jménem Tatarigami, ve shrnutí situace ze 17. května uvedl, že v oblasti Černihivu sledují ruské síly a i když se poblíž oblasti nevyskytují žádné invazní síly, tak lokální vpády mohou roztáhnout frontu a donutit Ukrajince do oblasti poslat vojáky.

A pak je zde oblast Sumy. „Ačkoliv nemůžeme odhadnout současný stav sil, tak je vyšší než v oblasti Černihivu. Také vidíme demonstrativní akce, které mají vyvolávat zdání vyšší koncentrace sil. Hrozba dalšího vpádu do Sumské oblasti je velmi reálná,“ píše.

Kromě toho, běloruský projekt Hajun, který píše o pohybech vojáků v Bělorusku, zveřejnil informace, že by do Běloruska mohla být transportována ruská vojenská technika. Běloruské dráhy se údajně chystaly na vojenskou dodávku s vojenským materiálem, municí a ruskými vojáky. A že probíhají opatření, aby dodávka zůstala v utajení.

K informacím o této dodávce se pak ještě vrátili, vzhledem k tomu, jaké spekulace tato zpráva spustila. Připomínají, že přípravy neznamenají automaticky, že do Běloruska skutečně budou vysláni ruští vojáci. Možných důvodů, proč by k takovému transportu došlo, je více.

Jednak kvůli plánovanému rusko-běloruskému společnému cvičení, které je naplánováno na rok 2025. Součástí by pak byla i inspekce drah, které by ruské vojáky dopravovaly. To se projektu jeví jako nejpravděpodobnější. Nicméně, plánované cvičení může být zrušeno, jako bylo už jedno cvičení v roce 2023.

Další byť nepravděpodobnou možností je, že by v Bělorusku probíhal výcvik mobilizovaných. „Podotýkáme, že poslední mobilizovaní ruští občané opustili Bělorusko v červenci 2023. Z toho lze vyvodit, že Rusko nemělo potřebu infrastruktury pro jejich výcvik, ačkoli nábor nových vojáků do ruské armády neustále probíhá. Proto lze o takovém scénáři uvažovat pouze v případě, že počet mobilizovaných Rusů přesáhne kapacitu ruské infrastruktury,“ dodal projekt.

A jako třetí možnost vidí, že stejně jako v roce 2022 se jedná o přípravu pro pozemní operaci z území Běloruska. „Na rozdíl od roku 2022, kdy existoval prvek překvapení, je v roce 2024 severní hranice Ukrajiny ženijně opevněna a přesuny vojsk budou zaznamenány. V Bělorusku je trvale umístěn malý ruský kontingent a noví vojáci nepřišli,“ informoval Hajun. Čtvrtou možností je pak nějaký nepředpokládaný vývoj, např. eskalace na hranicích se státy NATO.

Zprávy, že se Rusové shromážďují u Sumy, přicházejí i z ruského informačního prostoru. Nicméně se prý jedná jen o nárůst sil a zatím se nezdá, že by hrozil útok.

Analytik Simplicius podotýká, že jediná dvě města, na která by odrazovým můstkem bylo Bělorusko, jsou Černihiv nebo Kyjev. Dodává, že se může jednat o maskirovku, tedy pohyby vojsk, které mají protivníka znervóznit. Ale otázkou zůstává, kolik sil jsou Rusové schopni vyzbrojit a ochotni poslat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jasně že Bělorusko je v napětí, když kolem jejich hranic je nacpáno vojsky NATO, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 21.05.2024 13:05:47
USA generálové pokřikují, / navíc politici a vojsko Pobaltských státu/ jak je třeba Rusko napadnout v Kaliningradu, protože to by Rusko muselo reagovat III světovou válkou a to USA chce. Evropa bude zničena a USA si myslí, že jsou daleko na to aby se jim něco stalo. Turisté blíže hranic s Běloruskem vidí, jak se to tam hemží vojskem letadlo za letadlem. Prostě USA chce za každou cenu nás dostat do III světové války.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Umělci otočili? Jaké překvapení. Zrada Babiše a metál od Pavla, tam je teď síla

8:02 Umělci otočili? Jaké překvapení. Zrada Babiše a metál od Pavla, tam je teď síla

TÝDEN V MÉDIÍCH Vlastnost, co Čechům opravdu ke cti moc neslouží, připomněl rozhovor s hercem, který…