Šéf svazu hoteliérů a restauratérů: Až třetina restaurací skončí. Nechceme kompenzovat zisk, jen škody, abychom přežili

11.05.2020 20:11

Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací, zavítal do pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu. Posluchačům popsal, proč si myslí, že vláda cestovní ruch nechává pomalu skomírat.

Šéf svazu hoteliérů a restauratérů: Až třetina restaurací skončí. Nechceme kompenzovat zisk, jen škody, abychom přežili
Foto: pixabay.com
Popisek: Dovolená - ilustrační foto

Po Praze prý už Stárek viděl pár otevřených zahrádek u restaurací. V tuhle chvíli ale na zahrádkách není nával. Vzhledem k nevlídnému počasí se nebylo co divit. Situaci ještě zkomplikují i hygienická opatření, že mezi hosty budou dvoumetrové rozestupy. Ale restauratéři už jsou zvyklí na celou řadu regulačních opatření, takže se přizpůsobí i dalším.

Zásadní problém prý je, že až 85 procent restaurací bylo v období celoplošné karantény zcela uzavřeno. Jen asi 15 procent restaurací realizovalo prodej z okénka. „Není to nic, co by ty restaurace zachránilo, ale byl to signál, jsme tu stále pro vás,“ uvedl Stárek.

A tím problémy nekončí. Podniky, které se v prvé řadě orientovaly na zahraniční turisty, ty mohou podle Stárka nechat v podstatě do konce roku zavřeno, protože vůbec není jisté, kdy nějaké zahraniční turisty nalákají.

„My o tom samozřejmě s ministerstvy, s celou vládou i s panem premiérem jednáme. My bychom byli rádi, aby tady existovaly dva projekty. Aby tady byl ještě alespoň tři měsíce program Antivirus, a pak aby tady byl alespoň nějaký fond na kompenzaci škod. Já vůbec neříkám zisku, ale škod,“ žádal v rozhlase Stárek. „Skutečně se domnívám, že když někdo padá na kolena, tak aby někdo přišel a řekl: My vám tady ty tři měsíce pomůžeme a pak už se starejte sami,“ pokračoval. S tím, že cestovní ruch dává práci asi 140 tisícům lidí, podnikatelé zde platí nikoli malé daně a teď by bylo podle Stárka správné, aby stát pomohl. Pokud nepomůže, až třetina restauračních zařízení může padnout.

Mohou padnout tím spíš, že neexistuje žádný program pro cestovní ruch a banky jsou v půjčování peněz restauracím velmi opatrné. „Je to čistě snaha o to, aby situaci, kterou nikdo z nás nezavinil, a v minulosti platil do státního rozpočtu poměrně vysoké částky, tak aby jim někdo pomohl,“ zopakoval Stárek.

V tuto chvíli ale takovouto pomoc nevidí. „Pro cestovní ruch programy nefungují,“ zdůraznil.  

Kupříkladu kongresové hotely se tak ocitnou ve velkých problémech, protože teď nebudou moct dlouho počítat s tím, že uspořádají nějaký kongres.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…