Šéfka TOP 09: Šokovalo mě, když mi lidé psali, že nechtějí sirotky. Fašisté? Jako před 70 lety. K poslancům extrémních hnutí necítím přátelství

07.01.2020 9:37

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová poskytla rozhovor magazínu Vlasta. Mimo jiné uvedla i to, že politika je i pro ženy. Řeč byla však také o syrských sirotcích.

Šéfka TOP 09: Šokovalo mě, když mi lidé psali, že nechtějí sirotky. Fašisté? Jako před 70 lety. K poslancům extrémních hnutí necítím přátelství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Ve společnosti je žen a mužů půl na půl, i v politice by tak měla být zastoupena obě pohlaví co možná nejvyrovnaněji,“ zdůraznila mimo jiné v rozhovoru šéfka topky Pekarová Adamová. „Na začátku mi chvilku trvalo, než jsem si v internetovém prostředí zvykla, že na mě neútočí za moje názory nebo argumenty, ale za to, že jsem žena a měla bych být u plotny, rodit děti, nezajímat se o věci veřejné a hlavně se do nich neplést. Takové komentáře vypovídají víc o jejich pisateli než o mně. Nenechávám se jimi ovlivnit,“ uvedla. Zároveň si posteskla, že jí je líto, že je málo žen, které jsou ochotné zapojovat se do politiky víc. 

Anketa

Milion chvilek pro demokracii se pochlubil patnáctiletou aktivistkou. Je dobře, že takto mladí lidé politicky vystupují?

4%
96%
hlasovalo: 14787 lidí

Přiznala ale také to, že politika vždycky není procházka růžovou zahradou. „Čelíte různým tlakům, hodnocením, kritice ze všech stran. Od politických soupeřů, ale i zevnitř vlastní strany, a jste pod drobnohledem veřejnosti. A není to práce, která je pevně ohraničená od-do. Spousta zasedání a jednání se koná po večerech, během víkendů. Časově je to velmi náročná záležitost,“ uvedla.

Když měla hovořit o ostatních politicích a tom, zda mezi nimi funguje přátelství, podotkla následující: „Já k mnohým poslancům, zejména z extrémních stran a hnutí, necítím žádné přátelství ani mimo kamery a sněmovnu. S jinými mám vztah kolegiální, až přátelský. Za tím, co říkám před kamerou, si stojím, i když ji vypnou. Není to divadlo směrem k veřejnosti.“ Dle jejích slov je pro ni nepřijatelná hlavně rovina názorů, v níž se jde proti lidskosti. „S lidmi, kteří nejsou daleko od fašistických myšlenek, nejsem schopná najít společnou řeč,“ podotkla.

Politici by dle jejích slov měli být schopní démony v lidech neprobouzet, ale naopak je uklidňovat. „Politici by měli rozptylovat obavy nejen slovy, ale i činy. Žijeme tady v míru, ale ve světě se válčí i dnes, a často jen proto, že tam využili strach jako prvotní impulz. Nemůžeme si myslet, že se nenecháme zmanipulovat, že jsme vůči tomu nějak odolní, jen proto, že žijeme ve střední Evropě,“ dodala Pekarová Adamová, se slovy, že byla šokována tím, kolik lidí v Česku nechce sirotky. 

„Šlo o 40 dětí, ty se vejdou do jednoho autobusu, vždyť takového počtu dětí si v České republice nikdo ani nevšimne. V 90. letech jsme přijali desítky tisíc uprchlíků z bývalé Jugoslávie, a i když jsem byla dítě, nevšimla jsem si, že by nás to poškodilo. Poukazovat na iracionálnost strachu ze čtyřiceti dětí je nutné. Jsou to děti. Neohrožují ničí hodnoty ani životní standard,“ řekla Pekarová Adamová.

Podle jejích slov, která řekla závěrem, není politika její droga. „Můj svět se nezboří, když nebude součástí mého života,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…