Šéfové jeslí si zoufají: Hegerova reforma, vyšší DPH

21.07.2011 11:10

Pobyt v jeslích se prodraží. Těchto institucí se totiž dotkne reforma ministra zdravotnictví Leoše Hegera, která je zprostí privilegia neplatit DPH. A k tomu všemu jim ministr financí Miroslav Kalousek rovnou DPH navýší. Šéfové jeslí si stěžují, odborníci se ale nebojí - jesle jsou nedostatkové, uživí se.

Šéfové jeslí si zoufají: Hegerova reforma, vyšší DPH

"Rozhodně se nás to dotkne," řekla serveru Aktuálně.cz Kateřina Klimentová z jeslí v pražské městské části Újezd nad Lesy. V současnosti zde rodiče platí za děti do tří let od 1 540 do 7 300 korun měsíčně. Podle Klimentové by se jim mohly nově výdaje zvýšit až o 400 korun měsíčně.

Provoz jeslí podle ní není už tak vůbec levný. "Není to zrovna nejlevnější a každé zdražení je znát," podotkla. Někteří lidé si tak zřejmě nebudou moci jesle dovolit.

Ministerstvo zdravotnictví si ale za svým rozhodnutím stojí. Chce jesle vyřadit ze skupiny zdravotnických zařízení, která jsou od platby DPH osvobozená. "Není důvod, aby zdravé děti, které nepotřebují zdravotní péči, pobývaly ve zdravotnickém zařízení," vysvětlil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Samotným jeslím vyšší cena za služby zřejmě nijak neublíží. "Jesle jsou dnes tak nedostatkové, že ani zvýšení ceny pro ně z hlediska nezájmu rodičů o jejich služby nebude zřejmě likvidační," zdůvodnila projektová manažerka neziskové organizace Gender Studies Helena Skálová.

Čtěte:

Nečas: DPH by se mohlo zvýšit na 19 procent

Praha 8: Radnice opraví za provozu polikliniku Mazurská a denní jesle Mirovická

Mládek: Zvyšování DPH částečně znehodnotí úspory

Foto: Člověk v tísni

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…