Senátor Goláň: Zlí, sprostí, chtějí zpátky totalitu. Kdo? Důchodci

05.12.2019 13:55

AKTUALIZOVÁNO 11.12.2019 / Senátor Tomáš Goláň na svém facebooku osočil důchodce, kteří podle něj tvoří naprostou většinu anonymních, agresivních lidí na sociálních sítích. Podle něj je to proto, že tito lidé prožili své mládí v období totality, a proto se k němu podvědomě vrací. „Chtějí obnovit to, co zažili v mládí – čistý totalitní systém, kde existuje jenom jedna pravda, jenom jeden oficiální směr a jenom jeden vůdce, který za ně vyřeší všechny problémy,“ pustil se do důchodců Goláň.

Senátor Goláň: Zlí, sprostí, chtějí zpátky totalitu. Kdo? Důchodci
Foto: golan.cz
Popisek: Tomáš Goláň

Goláň si stýská, že v jeho mládí byli důchodci moudří, poskytovali rady a vedli mladé lidi správným směrem. „Byli to lidé, kteří nám chtěli jít příkladem. Proč? Protože to byli vesměs lidé, kteří zažili v mládí první republiku, a kteří chtěli obnovit to, co sami v mládí zažili. Ale tito důchodci už tu nejsou,“ posteskl si senátor.

Anketa

Stíhání Babiše obnoveno. Co by mělo nastat?

hlasovalo: 36212 lidí

Místo toho je podle něj určitá část seniorů plná záště, agresivity a zloby. „Je to samozřejmě jenom malá část seniorů, ale ve skupině zlých, agresivních lidí, které morálka nezajímá, které nezajímá nějaká pravda, slušnost a respekt k druhým, kteří se schovávají za anonymitu sociálních sítí, tvoří důchodci naprostou většinu,“ má jasno Goláň, který vyjadřuje nad tímto stavem hlubokou lítost.

A přidává názor, proč se tak někteří dnešní důchodci chovají. „Chtějí obnovit to, co zažili v mládí – čistý totalitní systém, kde existuje jenom jedna pravda, jenom jeden oficiální směr a jenom jeden vůdce, který za ně vyřeší všechny problémy,“ vysvětluje na svém facebooku Goláň. „Je to logické, prožili v tom svá nejkrásnější léta a těžko si zvykají na to, že tato léta prožili ve lži. Vždy na pozadí jejich myšlenkových pochodů jim běží, že to tak hrozné nebylo.“

Je to podle něj skupina lidí, kterou nezajímají informace o tom, k čemu se vyjadřují, nezajímá je pravda. „Stačí jim, že jim jejich oblíbení politici nadiktují, co si mají myslet a oni to pak nekriticky přijímají a šíří po sítích. A pokud se někdo proti této jejich pravdě postaví, běda mu! Je třeba jej zničit a pourážet, či jinak jej dehonestovat,“ popisuje senátor a dodává, že je jim v jejich anonymitě jedno, co a komu píší, i když o tématu ani hanobeném člověku nic nevědí.

Poté Goláň citoval slova sociologa Ralfa Dahrendorfa. „Politický převrat se dá udělat během šesti dnů, hospodářství se dá uvést do pořádku během šesti let, ale pokřivení charakteru, způsob myšlení a chování, který byl vypěstován pod neustálým tlakem diktatury a jejích mocenských prostředků, tam bude potřeba 60 let,“ uvedl prý sociolog.

„Chování této skupiny jedinců je toho jasným důkazem. Máme štěstí, že už jsme tedy alespoň v polovině,“ přidal s výhledem na lepší budoucnost senátor Goláň.

OMLUVA PARLAMENTNÍCH LISTŮ:

Rádi bychom se omluvili panu senátorovi Tomáši Goláňovi za nesprávnou a zavádějící interpretaci jeho facebookového příspěvku ze dne 5. 12. 2019. Senátor Goláň ve svém statusu napsal, že se malá část důchodců v internetových diskuzích bohužel uchyluje k agresivní a zlé rétorice. Za možné důvody označil jejich neinformovanost (ignoraci faktů a čerpání z manipulativních zdrojů informací), nebo například jejich touhu po návratu k totalitnímu režimu. Senátor Goláň nehovořil o všech důchodcích, ale o jejich malé části.

Vyznění našeho článku bylo mimo jiné již díky samotnému nadpisu opačné. Není pravda, že by se senátor Goláň pustil do důchodců. Pouze poukazoval na to, že jejich malá část má problém s ověřováním informací a agresivní rétorikou ve zdánlivě anonymním internetovém prostoru. Senátor Goláň důchodce nedehonestoval, naopak vyzdvihoval jejich pozitivní roli během revoluce v roce 1989.

Za zavádějící vytržení některých vět z kontextu se panu senátorovi omlouváme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …