Senátor z kraje, co hoří. Došla mu trpělivost a vychrlil na kameru všechno

30.07.2022 10:49 | On-line

V televizi jsem pořád slyšel, že je všechno v pořádku, ale nad hlavou jsem viděl velké dýmy. Senátor Zbyněk Linhart (za STAN), promluvil k požáru v Národním parku České Švýcarsko. Rázně. Podívejte se sami.

Senátor z kraje, co hoří. Došla mu trpělivost a vychrlil na kameru všechno
Foto: senat.cz
Popisek: Zbyněk Linhart

Senátor a místostarosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart (za STAN) v rozhovoru pro CNN Prima News konstatoval, že samosprávy obcí v Českém Švýcarsku varovaly Národní park, že brzy může přijít velkým problém. A to se také nakonec stalo.

Linhart má za to, že vedení parku situaci podcenilo. Kdyby si počínalo jinak, mohla by být dnešní přírodní katastrofa mnohem menší.

„Když jsem se vracel v neděli večer z Liberce (do Krásné Lípy), tak už za Libercem byl vidět kouř. To je nebývalý. A Přijel jsem domů a v televizi jsem slyšel, že je to vlastně v pořádku. A to se opakovalo i v pondělí. A to už jsme v Krásné Lípě, která je asi 15 kilometrů daleko, měli nad hlavami obrovské dýmy. Jel jsem se podívat i na vyhlídku, ze který bylo vidět, že se děje něco nevídaného. Ale pořád jsem slyšel v televizi, že vlastně je to v zásadě pod kontrolou,“ upozornil senátor.

„Ale měl jsem i informace od lidí přímo z místa, od hasičů, kteří říkali, že je to ohromný a že se to možná podceňuje,“ pokračoval Linhart s tím, že volal šéfovi hasičů generálovi Vladimíru Vlčkovi i ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) a pak se prý začalo něco dít.

Od roku 2016 vedly samosprávy debatu, co dělat se dřevem po kůrovcové kalamitě. Členové samospráv na to podle senátora dlouhodobě upozorňovali a dlouhodobě čelili výsměchu ze strany vedení Národního parku.

„Bylo nám říkáno, že jsou výzkumy, podle kterých toto dřevo nehoří a podobné voloviny. Tak já nevím, co tam dneska hoří, jestli ne to dřevo. Tam bylo 2,5 milionu kubíků suchého dřeva, u kterého nebyla otázka, zda to bude hořet, ale kdy. My máme k dispozici i směšné písemné odpovědi, že toto dřevo nehoří. A dneska to vidíme,“ rozčiloval se dál Linhart. „A bohužel se obávám, že až to zmizí z obrazovek za měsíc, tak to zůstane bez vyvození odpovědnosti,“ rozčiloval se dál.

Podle něj nelze sázet na nějaké „řízené požáry“, jaké známe z rozlehlých národních parků v USA. Linhart se domnívá, že nejen problémy s kůrovcem, ale i další problémy je třeba řešit jinak než dosud.

„Je to na Ministerstvu životního prostředí, já mu nevelím, ale prostě je to na reflexi toho ministerstva. ... Ale já se obávám, že oni to přejdou a vymlčí to,“ vyjádřil pochybnosti, i když jedním dechem dodal, že ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) se situaci věnuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…