Senátoři promluvili o žalobě na Zemana. „Jste ubožáci,“ ozvalo se

24.07.2019 11:47

Senátoři zvolení za TOP 09 a STAN Jiří Růžička, Tomáš Czernin a Herbert Pavera předstoupili před veřejnost, aby jí znovu vysvětlili, proč hodlají zažalovat prezidenta republiky Miloše Zemana. Na sociálních sítích se jim za jejich krok dostalo podpory, ale i tvrdého odsouzení.

Senátoři promluvili o žalobě na Zemana. „Jste ubožáci,“ ozvalo se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ustavující schůze Senátu. Proběhly volby předsedy a místopředsedů

Předseda senátorského klubu Starostů a nezávislých Petr Holeček konstatoval, že si je vědom závažnosti podání žaloby na prezidenta republiky. „Je to věc, která by neměla být, ale my cítíme, že se pan prezident svými kroky a mnoha činy vymyká Ústavě. A my bychom právě chtěli, aby nám Ústavní soud řekl, jestli prezident republiky činí špatně, jestli činí v rozporu s Ústavou. My nejsme jeho soudci, ale jsme jediná instituce, samozřejmě s podporou Poslanecké sněmovny, která má prezidenta hlídat,“ řekl Holeček s tím, že většina senátorů STAN žalobu podpoří.

Růžička dodal, že Miloš Zeman porušuje Ústavu opakovaně. A možná i cílevědomě. „A já si myslím, že jít do boje není vůbec špatná věc. Rád si vzpomínám na svůj oblíbený film Přelet nad kukaččím hnízdem, kde se hlavní hrdina pokusí ze země vytrhnout mramorovou vanu, a i když se mu to nepodaří, tak nakonec řekne ‚alespoň jsem to zkusil, chlapi‘,“ dodal k tomu Růžička.

Jedna z dam označila senátory za „ubožáky“. Další diskutéři jí dali za pravdu.

V diskusi pod videem se však objevovala také slova podporující krok senátorů. Lidé měli jen obavy, aby bylo rozhodnutí senátorů vůbec k něčemu dobré, když není příliš pravděpodobné, že poslanci žalobu podpoří. Bez podpory poslanců však tato žaloba k soudu nedoputuje.  

Pavera věnoval pozornost také zákonu o EET. „Vláda často proklamuje, jak podporuje naše podnikatele, ale opak je pravdou,“ řekl jasně. Senátoři chtějí drobným živnostníkům umožnit, aby byli od povinnosti zavést elektronickou evidenci tržeb zcela osvobozeni, nebo alespoň aby mohli používat papírové bločky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…