Silničáři kontrolují dálnice. Jsou na nich nebezpečná svodidla

18.09.2011 14:28

Silničáři provedli několik rozsáhlých kontrol českých dálnic. A zjistili, že na některých místech jsou nebezpečná středová svodidla, především pak na D1.

Silničáři kontrolují dálnice. Jsou na nich nebezpečná svodidla

Svodidla na některých dálnicích nesplňují výškové normy nebo jsou nesprávně ukotvená. Právě to může způsobit smrt řidičů, kdyby do nich ve velké rychlosti narazili. Odhalila to inspekce z Ředitelství silnic a dálnic.

Rozsáhlé kontroly způsobila tragická nehoda z února. Řidička tehdy nabourala do středových svodidel, ta ji však nezadržela, auto je přeletělo a v protisměru se srazilo s jiným. Následkem toho zemřelo šest lidí.

"Ředitelství silnic a dálnic má v těchto věcech trestně právní odpovědnost. Když jsme po nehodě zjistili, že výška svodidel ve středním dělícím pásu je místo normových 75 centimetrů pouhých 30 centimetrů, bylo třeba okamžitě udělat nějaké opatření, abychom zamezili obecnému ohrožení. Proto byla v místě snížena rychlost a teď se plánuje rekonstrukce celé silnice včetně svodidel," říká jeho mluvčí Martina Vápeníková v rozhovoru pro ČT.

Související: Dálnice D8 bude do roku 2015, slíbil Dobeš v Ústí

Ani to ale nebylo dostatečně rychlé. Ministerstvo dopravy svodidla obhajovalo tím, že byla podle norem, ovšem z doby, kdy se dálnice stavěla. Ostře proti tomu vystupovali dopravní policisté. "Nejdřív jsme ŘSD upozornili, že množství středových svodidel nesplňuje stanovenou výšku, následně při jiné nehodě na dálnici D1 bylo zase zjištěno, že svodidla byla špatně ukotvena. Proto jsme upozornili, že z pohledu bezpečnosti komunikace některé použité prvky zcela nevyhovují předpisům," vysvětluje jejich ředitel Leoš Tržil.

Nyní silničáři pokračují v kontrolách. "Jsme uprostřed auditů starších rychlostních komunikací. Přesně zmapovanou už máme dálnici D1, hotové kontroly už jsou taky ve Středočeském kraji a pokračovat budeme dál," ujišťuje Vápeníková.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…