Škoda nebo Volkswagen? Za chvíli všechno jedno. Chystají se změny, v Mladé Boleslavi by měli zbystřit

16.06.2023 18:50

MONITORING V automobilovém koncernu Volkswagen se plánuje „největší restrukturalizace za poslední desetiletí“. Zefektivnit by se měl jak vývoj a výroba značky Volkswagen, tak i dceřiných značek, mezi které patří i Škoda Auto, Seat nebo Cupra. Mezi těmito značkami by se měl sjednotit vývoj i výroba. V budoucnu by tak zmizely veškeré rozdíly. Škoda nebo Seat? Mělo by vyjít nastejno.

Škoda nebo Volkswagen? Za chvíli všechno jedno. Chystají se změny, v Mladé Boleslavi by měli zbystřit
Foto: Škoda
Popisek: Škoda

Ředitel automobilového koncernu Volkswagen Oliver Blume, jehož součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto, zamýšlí „největší restrukturalizaci koncernu za poslední desetiletí“, informuje o tom politický magazín Cicero.

V rámci restrukturalizace je nejdůležitějším bodem efektivita mateřské značky Volkswagen. Společnost ve středu oznámila, že příjmy značky Volkswagen by se měly do roku 2026 zlepšit o deset miliard eur a provozní marže by měla vystoupat na 6,5 procenta.

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21467 lidí
Ředitel značky Volkswagen Thomas Schäfer oznámil svůj cíl zjednodušení a zrychlení administrativních procesů a tím i zvýšení efektivity vývoje a výroby. Restrukturalizace koncernu se nicméně netýká jen značky Volkswagen, zasáhnout by měla i další značky, které v rámci reforem pravděpodobně ztratí větší porci své nezávislosti.

Jádrem reformy tak má být hlavně změna role „klíčových značek“, které pod sebou Volkswagen má. Značky, mezi které patří právě i Škoda, Seat nebo Cupra, by měly podle plánu zvýšit své příjmy o tři miliardy eur ročně. Dosáhnout se toho má sjednocením vývojových prací, které tak již nebudou probíhat odděleně v dceřiných značkách, a také spojením sil ve výrobě. V budoucnu by tak měly vymizet rozdíly mezi jednotlivými značkami. Bude tak jedno, zda si zákazník koupí automobil značky Škoda nebo Seat.

Sjednocení vývoje a výroby značek pro koncern Volkswagen by mělo přinést zvýšení efektivity, která tak vytvoří prostor pro investice v Americe nebo Asii.

V rámci koncernu Volkswagen se dlouho klade důraz na udržování identit vlastních značek. Za vzor je považována značka Porsche, jejímž ředitelem byl Blume posledních osm let. Novým ředitelem designu Volkswagen se stal ředitel designu pro Porsche. Na úspěchu značky Porsche lze však vidět důležitost identity jednotlivých značek. Kupující Porsche očekávají jedinečnost. Mezi ostatními značkami nyní hrozí riziko ztráty identity, což může představovat problém už jen kvůli těžko ospravedlnitelným rozdílům třeba mezi značkami Volkswagen a Seat, pokud bude vývoj i výroba stejná.

Důležité pro koncern bude i udržení identity značky Audi coby „prémiové“. Vysoká marže této značky je nyní možná jen díky tomu, že kupující jsou ochotni za prestižní značku pro pocit exkluzivity zaplatit více peněz, než je skutečná hodnota materiálu a práce, které do vozů vstupují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…