Smradlavé kuličky v kostelích, populismus. Odpověď Zaorálkovi za kritiku Duky

15.04.2013 9:51

Přestřelka kardinála Duky a místopředsedy ČSSD Zaorálka zaujala i glosátora z MF DNES Karla Steigerwalda. Podle něj Zaorálek svými myšlenkami zmrzl kdesi na konci devatenáctého století, ovšem není vyloučeno, že s nimi uspěje.

Smradlavé kuličky v kostelích, populismus. Odpověď Zaorálkovi za kritiku Duky
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Nikdo se prý nemůže divit, že se místopředsedovi ČSSD nechce zkoumat zločiny komunismu. Co by na to asi řekli jho političtí spojenci z dnešní KSČM. Primas Duka jej za to kritizuje. „Kritizovat Zaorálka není těžké, má často goebbelsovské výroky, je to snaživý učeň demagogie a populismu,“ píše Steigerwald.

Parta, která ústav kritizuje, se prý brání intonací i argumenty z konce devatenáctého století. „Tehdy rozhněvaní muži Zaorálkova typu z církve vystupovali, zakládali organizace volné myšlenky a trousili po kostelích smradlavé kuličky,“ píše komentátor. Rovněž se prý v té době ti slušnější snažili nějak polidštit Marxovy myšlenky, aby byly použitelné i bez krve, zatímco ti ostřejší si natěšeně brousili drápy. Dnešní vedení ČSSD prý v zoufalství z absence programu stále vyvolává tyto duchy.

Zaorálek je prý do takového boje ideální. Dokáže najednou seřvat ústav, který má zkoumat zločiny komunistických kamarádů, a ještě dát za uši církvi. Nepřekvapilo by prý, kdyby do toho všeho dokázal zakomponovat ještě třeba jezuity.

„Podle Zaorálka je církev cosi černého, temného, protilidového, spojeného se zpátečnictvím, bohatstvím, Vatikánem a jinými mazanými lumpárnami,“ píše se v MF DNES. Přitom taková politická šmelina je prý spíše doménou jeho církve, té socialistické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…