Smrt Orbánovi, zaznělo od šéfa veřejnoprávní televize. Velvyslanec už je na koberečku, v Maďarsku chtějí hlavu

03.06.2022 7:50 | Ze sítí

Mezinárodní skandál nebývalých rozměrů způsobil svým prohlášením jeden z šéfů rakouské veřejnoprávní televize ORF, když na svůj facebookový účet napsal status, v němž zmiňuje, že infarkt maďarského premiéra Orbána „by byl rozumnou věcí". Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Horko podle všeho bude i rakouskému velvyslanci v Maďarsku.

Smrt Orbánovi, zaznělo od šéfa veřejnoprávní televize.  Velvyslanec už je na koberečku, v Maďarsku chtějí hlavu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Zoltán Kovács, státní tajemník maďarské vlády pro mezinárodní vztahy a mluvčí Úřadu vlády předsedy vlády Maďarska, se na svém twitteru pozastavil nad slovy Karla Pachnera, jednoho z šéfů rakouské veřejnoprávní televize a rozhlasu ORF.

Pachner si na svém facebookovém účtu přál „infarkt“ maďarského premiéra Viktora Orbána. Podle jeho mezitím odstraněného příspěvku by byl Orbánův infarkt „rozumnou věcí“.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí
„Pan Orbán může také brzy odstoupit... Srdeční infarkt by byl rozumnou věcí, vzhledem k jeho tělesné konstituci a potenciálu se naštvat! Putin, Erdogan a Orbán – kdyby prostě odešli, Evropa by byla šťastnější a mírumilovnější a svět by byl mnohem lepší," napsal manažer rakouské ORF.

Sám Pachner k incidentu uvádí, že slova o Orbánově infarktu použil poté, co se seznámil s Orbánovým postojem k bojkotu dovozu ruské ropy do zemí Evropské unie. Mezitím svůj příspěvek smazal a vydal prohlášení s omluvou, že zvolil „neúmyslnou a nepochopenou formulaci“, které nesmírně lituje a za kterou se omlouvá. Smrt prý nepřeje nikomu a že jeho příspěvek se nesl v „sarkastickém“ duchu.

„Včera pozdě večer po přečtení reportáže ORF ohledně nedávné podmínky maďarského premiéra Orbána pro začátek platnosti bojkotu ropy EU proti Rusku, jsem zde na facebooku zvolil neúmyslnou a nepochopenou formulaci, které nesmírně lituji a za kterou se zde omlouvám. Orbánovu smrt si samozřejmě nepřeji, jednalo se o můj sarkastický text, který zde dnes četli někteří uživatelé facebooku. Vlastně nikomu nepřeji smrt, proto se mě tak dotýká, co se aktuálně děje na Ukrajině. To mě také vtáhlo do emotivní, žalostné a neúmyslné formulace. Hluboce lituji, že jsem to zveřejnil.“

„Kvůli hrubému a hluboce šokujícímu prohlášení Karla Pachnera si ministerstvo zahraničních věcí předvolává rakouského velvyslance v Budapešti a bude požadovat vysvětlení tohoto skandálního prohlášení rakouského mediálního šéfa,“ sdělil však na svém twitteru Kovács a naznačil tím, že Pachnerovu omluvu nepřijímá.

„Okamžitá rezignace pana Pachnera z veřejného života je po tomto prohlášení morálním minimem,“ dodal ještě.

Pachnerův zaměstnavatel se od příspěvku jednoho ze svých šéfů už distancoval: Příspěvek je podle ORF „soukromou a osobní facebookovou iniciativou, která samozřejmě nemá žádnou souvislost s redakčním zpravodajstvím nezávislých redaktorů ORF“, napsal rakouský Kurier..

Dodejme, že Orbánovy postoje k zastavení dodávek ruské ropy do zemí Evropské unie jsou předmětem kritiky i některých představitelů EU. Orbán sám vždy zdůrazňuje, že jeho prvotním zájmem je profit maďarských občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…