Smůla: Doktor „p*chcaná mrtvola Zeman“ je v TOP 09 zapsán dobře. A hodně

12.10.2021 9:41 | Ze sítí

Neznáme se k němu! Zhruba tak se dá shrnout komunikace TOP 09 ohledně sokolovského primáře Martina Straky. Ten v souvislosti s onemocněním prezidenta Miloše Zemana „ozdobil“ sociální sítě komentáři typu „pochc*ná mrtvola“, či „bezpáteřní k*rva“. Jenže dříve se TOP 09 k primáři Strakovi hlásila více než aktivně. To, když ještě komentoval covid a nikoli zdravotní stav hlavy státu. Straka za TOP 09 kandidoval a strana se jeho mediálními výstupy chlubila na webu i na sociálních sítích.

Smůla: Doktor „p*chcaná mrtvola Zeman“ je v TOP 09 zapsán dobře. A hodně
Foto: Screen: DVtv
Popisek: Lékař Martin Straka.

Anketa

Je v pořádku spekulovat o sesazení prezidenta Zemana ze zdravotních důvodů?

hlasovalo: 18001 lidí
Kauzu primáře Straky z Nemocnice Sokolov včera otevřela CNN Prima News. Že se na internetu občas vůči politikům objevují nenávistné vzkazy, které jsou za hranou normálního chování, je vcelku běžné. Obvykle ale pochází od anonymních profilů. Aby se ale takto ve zdravotní otázce vyjadřoval lékař, navíc člověk opakovaně citovaný mainstreamovou politickou stranou, to už je vzácnější. Toho si je zřejmě vědomo i tiskové oddělení TOP 09. Podle informací CNN Prima News se totiž od jeho výroků mluvčí TOP 09 rychle distancoval a zároveň popřel, že by Straka byl členem strany.

Pokud ale Straka členem TOP 09 není, tak ještě nedávno jím podle oficiálních zdrojů byl. Níže vidíte záznam o volbách do zastupitelstva plzeňské obce Dobřany (kde se nachází známá léčebna) z roku 2018, ve kterých byl primář Straka zvolen coby lídr politického uskupení Za ještě lepší Dobřany. Navrhující strana: TOP 09. Politická příslušnost? TOP 09.

A není to tak dlouho, co se TOP 09 primářem Strakou aktivně chlubila. „Za TOP 09 jsem kandidoval, neboť jsem letitým členem TOP 09, je to strana mně nejbližší svým programem,“ vysvětloval tehdy Straka na videu, které si strana pověsila na sociální sítě. Lidé v TOP 09 jsou podle Straky čestní a pracovití. Na otázku ohledně svých politických vzorů odpověděl, že si váží nepopulistických politiků, za příklad jmenoval Angelu Merkelovou, Miroslava Kalouska a Víta Rakušana. Na Rakušanovi ocenil jeho noblesní jednání směrem k „hlupákům“. Premiéra Babiše označil primář Straka za „bacil se zhoubným vlivem“.

Anketa

Kdo by podle vás měl po letošních volbách sestavovat vládu?

hlasovalo: 24101 lidí
A co napsal primář Straka o Zemanovi před pár dny? „Upřímnou soustrast rodině, ať je mu lehká zem. Je to nepodložené, ale prý game is over. No jo no, o poch*ané mrtvole není co psát, tak hájí jinou bezpáteřní kurvu,“ napsal na sociální sítě. S jeho výroky ho chtěli lidé ze CNN Prima konfrontovat.  „To bylo spíš symbolicky, nemělo to tak vyznít. On nezvládne svou funkci, nechápu, proč nezakročí rodina,“ řekl Straka CNN Prima NEWS. Zemana prý nikde nejmenoval a od takové interpretace se distancuje. K profesnímu pochybení zřejmě také nedošlo. „Samozřejmě bychom řešili případ porušení lékařského tajemství, kdyby k němu došlo. Ale lékařským tajemstvím jsou vázáni pouze ošetřující lékaři, ti, kteří znají zdravotní stav pacienta a mají přístup do zdravotní dokumentace,“ uvedl k případu předseda ČLK Milan Kubek na dotaz CNN Prima News.

Příspěvek primáře Straky, který rozpoutal kontroverzi. Zdroj: Vysílání CNN Prima News

Primář Martin Straka na propagačním videu TOP 09 z roku 2018. Zdroj: Facebook TOP 09 – Plzeňský kraj

Primář Straka byl TOP 09 mediálně využíván i letos, a to v souvislosti s celosvětovou pandemií koronaviru. I na tu má svůj jasný názor, který byl občanům prezentován v rámci podcastu z dílny TOP 09 s názvem: „Topcast“. „Covid-19 ‚nekosí‘ jen staré a nemocné lidi. Odpírače roušek bych vzal zdarma na prohlídku nemocnice,“ říká Straka v podcastu. „Kdy budeme z nejhoršího venku? A co si doktor Straka myslí o rychlosti očkování? To vše a mnohem více se dozvíte v TOPcastu #14,“ lákala TOP voliče na poslech v březnu letošního roku.

Prostor ale TOP 09 dávala primáři Strakovi i vloni. „‚Postup české vlády nebyl během letní přípravy na druhou vlnu pandemie dobrý. Byl neodůvodněně měkký a populistický. Nebyl založen na názorech expertů, ale zejména na náladě společnosti,‘ říká primář interny Nemocnice Sokolov a náš dobřanský zastupitel Martin Straka k současné epidemiologické situaci,“ chlubila se Strakou TOP 09 v říjnu loňského roku, když kritizoval vládu za její způsob boje s pandemií. Článek si pověsila i na oficiální web strany, k dohledání ZDE.

Jeden z mediálních vrcholů primáře Straky přišel letos v únoru, kdy byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Straka tam obvinil premiéra Babiše, že je přímo zodpovědný za smrt několika tisíců Čechů v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. „Každý z nás to sice tak trochu tuší, ale když to řekne takhle napřímo primář, má to zcela jinou váhu. V dnešních Otázkách Václava Moravce to MUDr. Martin Straka, primář interního a covidového oddělení Nemocnice Sokolov a člen TOP 09, sdělil zcela jasně: Andrej Babiš svými kroky v čele vlády zavedl Česko do obrovské krize a co hůř, tyto kroky přímo vedly k tomu, že zcela zbytečně umřelo několik tisíc lidí. A jak premiér se svou nulovou sebereflexí dodal, samozřejmě neodstoupí,“ píše k videu samotná TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…