Šok a hrůza: ČSSD se propadla mimo Poslaneckou sněmovnu. Poprvé

22.10.2018 20:03

Ukazuje se, že v Česku výrazně posilují pravicové strany. I když nejsilnějším subjektem zůstává hnutí ANO, jeho náskok před ostatními se pomalu snižuje. Průzkum společnosti SANEP příchazí se zajímavou informací, do sněmovny by se podle něj nyní dostalo jen osm stran, pohořela by vládní ČSSD, která by zůstala zcela mimo hru.

Šok a hrůza: ČSSD se propadla mimo Poslaneckou sněmovnu. Poprvé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Podle aktuálního průzkumu pro televizi Nova by si rok po sněmovních volbách nejvíc polepšila ODS a Piráti - konkrétně o 4,6, potažmo 3,9 procenta. Další opoziční strana - TOP 09 - posílila o 0,6 % a vyhoupla se před lidovce. Odborníci se shodují, že k tomu pomohl i úspěch předsedy strany Jiřího Pospíšila v komunálních volbách. Podle Pospíšila voliči oceňují, když se menší strany dávají dohromady a snaží se vytvořit alternativu vůči hnutí ANO a vůči vládě, ve které jsou komunisté a sociální demokraté.

To sociální demokracie by se, i když těsně, do Sněmovny nedostala. Průzkum říká, že by zíkala jen 4,9 % hlasů. Propad ČSSD je způsobený především tím, že strana dlouho a veřejně řešila personální otázky a další problémy a nesoustředila se na plnění svých programových priorit, míní politologové. Pozice současné vládní koalice by prý navíc kromě absence ČSSD zkomplikovala i slábnoucí podporou hnutí ANO i komunistů, kteří menšinovou vládu tolerují.

Na tyto výsledky průzkumu měly podle slov odborníků značný vliv doznívající komunální volby i témata, o kterých v nich strany mluvily. Celkem v průzkumu zodpovídalo devatenáct tisíc dospělých Čechů, kteří pohlavím, věkem, vzděláním, bydlištěm či příjmy kopírují složení obyvatel České republiky.

  • Původní zdroj ZDE

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …