Soud v úterý opět přezkoumá, zda má Rath nadále zůstat ve vazbě

29.04.2013 15:53

Krajský soud v Praze v úterý opět přezkoumá, zda poslanec a bývalý hejtman David Rath (dříve ČSSD), někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a bývalý poslanec Petr Kott zůstanou i nadále ve vazbě. Policie a státní zástupce viní trojici z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů, za což jí hrozí až dvanáctileté vězení. Spolu s ní čelí podezření dalších osm lidí.

Soud v úterý opět přezkoumá, zda má Rath nadále zůstat ve vazbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Rath, Pancová a Kott jsou považováni za hlavní aktéry údajné korupční kauzy týkající se výběrových řízení ve Středočeském kraji. Ve vazební věznici jsou již téměř rok. Jejich možným propuštěním se bude nyní poprvé zabývat soudce Robert Pacovský, který povede hlavní líčení. O termínu jednání nebo případném vrácení kauzy k došetření by měl předseda trestního senátu rozhodnout zhruba do dvou měsíců.

Rath si podle obžaloby vzal sedm milionů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Další úplatky prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Podle státního zástupce Petra Jiráta si politik řekl dohromady o více než 22 milionů korun, převzal přes 16 milionů. Zbytek již nedostal, protože ho policisté mezitím zadrželi.

Kott a Pancová podle žalobce na úplatcích žádali přes 48 milionů korun, dostali zhruba 38 milionů. Policie ale údajně prověřuje další tři zakázky na nákup zařízení pro středočeské nemocnice, které mohly být zmanipulované a na kterých se dvojice, již bez Ratha, podílela.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…