Srbsko ve varu. Protesty proti volbám, prezident obviňuje známé firmy

25.12.2023 7:40

Stovky příznivců srbské opozice se v neděli snažily vstoupit do budovy městské rady v hlavním městě na protest proti rozsáhlým nesrovnalostem při hlasování během parlamentních voleb, které se konaly minulý víkend. Policie proti nim použila slzný plyn. Srbský prezident Aleksandar Vučić prohlásil, že se jedná o pokus o svržení vlády organizovaný ze zahraničí, uvádí zahraniční média.

Srbsko ve varu. Protesty proti volbám, prezident obviňuje známé firmy
Foto: X
Popisek: Policie použila proti protestujícím příznivcům srbské opozice slzný plyn

Srbská opozice tvrdí, že v hlasování došlo k volebním podvodům. Tamní prezident Aleksandar Vučić prohlásil, že se jedná o pokus o svržení vlády organizovaný ze zahraničí, ale své tvrzení nepodložil žádnými důkazy.

„Byl to pokus o násilné převzetí státních institucí Srbské republiky," řekl Vučić provládní televizi Pink TV. Ovšem neposkytl k tomu žádné důkazy. Uvedl, že bylo zatčeno více než 35 osob a že další zadržení budou následovat, informovala agentura AP.

Úřady v zemi popírají, že by volby byly zmanipulované a označují je za spravedlivé. Vučić v neděli prohlásil, že tvrzení o nesrovnalostech při hlasování jsou zjevné „lži", které šíří politická opozice.

Vučić v projevu k národu ve státních médiích v době, kdy se protest konal před bělehradskou radnicí, označil demonstranty za „lumpy", kterým se nepodaří destabilizovat stát. „Tohle není revoluce. To se jim nepodaří," řekl srbský prezident.

 

 

Policisté se nejprve zabarikádovali v budově městské správy a stříleli slzný plyn a pepřový sprej, zatímco stovky opozičních demonstrantů rozbíjely okna u vchodu. Později policie vytlačila dav z centra města a provedla několik zatčení.

Protestující křičeli „Otevřete dveře" a „Zloději", zatímco budovu zasypávali vejci, někteří vylezli na budovu, házeli kameny do oken a rozbíjeli sklo, uvedla agentury Reuters. Někteří skandovali „Vučić je Putin" a srovnávali srbského prezidenta s ruským vůdcem.

 

 

 

Nebojsa Zelenović, jeden z vůdců opoziční aliance Srbsko proti násilí, uvedl, že policisté obsadili celé centrum Bělehradu včetně střech budov. V této oblasti sídlí národní parlament a prezidentské sídlo spolu s městskou správou. Nebyly hlášeny žádné případy zranění.

Výsledky voleb ze 17. prosince ukázaly vítězství Vučićovy Srbské pokrokové strany jak v parlamentních, tak v městských volbách v Bělehradě. Hlavní oponent strany Srbsko proti násilí uvedl, že byl o vítězství okraden, zejména v Bělehradě, napsala televize ABC News.

„Budeme pokračovat v našem boji," řekl Zelenović.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 25.12.2023 8:14:02
Tahle svoloč je bohužel v každém národě. U nás (michprdi a spol) nebo na Slovensku (zneužití vraždy Kuciaka ke státnímu puči, nyní opětovný snaha sorosových pohůnků dostat se k moci). Vučič má naprostou pravdu a má naší podporu.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…