Stanjuro, ta vaše daň nefunguje. Už jsou na to i data. Svobodní mají pro ministra výzvu

12.07.2023 21:06

Ministr financí Zbyněk Stanjura má problém. Podle dat České národní banky bankám a spořitelnám v letošním prvním čtvrtletí klesl meziročně zisk o přibližně 2,4 miliardy Kč na asi 21 miliardy korun. Jenže právě zisky bank měly být další zdrojem, kde vzít peníze na lepení děr ve státním rozpočtu. Díky zavedení tzv. windfall tax si měla státní kasa polepšit o 33 miliard Kč. Nyní to však vypadá, že půjde pouze o jednotky miliard Kč.

Stanjuro, ta vaše daň nefunguje. Už jsou na to i data. Svobodní mají pro ministra výzvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

„Z oznámených odvodů na mimořádné dani lze soudit, že stát vybere méně, než se dříve očekávalo. Zatímco stát dříve doufal ve výběr jen z bankovního sektoru 33 miliard korun, nyní očekávám, že se celkový odvod bank bude pohybovat v řádu nižších jednotek miliard,“ uvedl analytik investiční společnosti XTB Tomáš Cverna v rozhovoru pro CNN Prima News.

Nově zveřejněná čísla komentoval také předseda Svobodných Libor Vondráček, kterému data jen nahrávají k jeho dřívějším slovům. „Na tzv. windfall tax se vybere mnohem méně, než kolik vláda v čele s ministrem financí původně očekávala. Dnes už to připouští i ministr financí. Právě my, Svobodní, jsme na tuto skutečnost, upozorňovali už od prvopočátku a opakovaně. Daň z mimořádných zisků je nejen nespravedlivá, protože jednotlivá odvětví, která postihne, byla vybrána často náhodně, ale zároveň bylo dopředu zjevně, že pokladnu nenaplní. Vyšší daně totiž zvlášť při extrémních sazbách daně neznamenají vyšší výběr. Naše slova se v tomto potvrdila,“ konstatoval Libor Vondráček.

„Byli bychom rádi, kdyby to ministr financí konečně pochopil. Teď už na to totiž má i konkrétní data, která mluví jasně. Na této speciální dani se nevybere téměř nic,“ dodal předseda Vondráček s tím, že Svobodní mají lepší nápady, jak vyrovnat rozpočet. „A opakujeme je neustále dokola. Rušení dotací a státní agendy musí být první krok,“ apeloval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…