Starosta Chrudimi: Ideály listopadu 1989 musí být naplněny

30.05.2013 11:33

V Chrudimi se před rokem rozpadla koalice. Zeptali jsme se tak starosty Petra Řezníčka (SNK Evropští demokraté) jak nyní hodnotí vznik nové koalice a jak vychází se svými bývalými koaličními partnery. On sám chce také příští rok obhajovat svůj mandát. Co však od příštího roku, který je supervolební, očekává? Nejen s tím se svěřil našim stránkám.

Starosta Chrudimi: Ideály listopadu 1989 musí být naplněny
Foto: Redakce
Popisek: starosta Chrudimi Mgr. Petr Řezníček (SNK evropští demokraté)

EU zažívá již několik let krizi a nedůvěru ze strany občanů. Na druhou stranu má ale nyní ČR velmi proevropského a prounijního prezidenta. Nedávno tak navštívil ČR i předseda Evropské rady Van Rompuy, aby projednali další směřování ČR v rámci EU. Jak se k těmto otázkám stavíte vy osobně? Podporujete například hlubší integraci či přijetí eura, nebo podle vás projekt EU nemá budoucnost?

Česká republika se prostřednictvím referenda přihlásila k členství v EU. Měla by tedy hrát roli hodnověrného a důstojného člena EU, nikoliv roli „potížisty“. V eventuální další integraci by měla hledat spojence (např. Polsko, Slovensko), kteří sledují podobné zájmy s našimi. S přijetím eura bych nepospíchal.

Spor mezi ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a prezidentem republiky Milošem Zemanem ohledně jmenování velvyslanců začíná nabírat na obrátkách. Schwarzenberg dokonce v médiích prohlásil, že Zeman neplní v otázce jmenování velvyslanců své ústavní povinnosti. Jak se na celý spor díváte vy osobně? Souhlasíte s ním, že poškozuje naši prezentaci v zahraničí?

Jako občana této země mne tento spor vůbec netěší a jistě nepřidává k dobrému hodnocení naší politické scény a České republiky vůbec.

Příští rok je supervolební a čekají nás v něm čtvery volby. Co od nich očekáváte? Myslíte si, že se podaří levici ovládnout politickou scénu od komunální politiky až po prezidenta? A jaký dopad by takováto převaha levice napříč politickým spektrem podle Vás mohla mít?

Každé volby jsou o slibech, někdy i o vizích. Bohužel se před nimi odehrává i řada neférových sdělení, pomluv a špinění politických konkurentů. Bude tomu tak i příští rok. Politická kultura většině subjektů chybí. V komunálním prostředí budou, v to věřím, rozhodovat skutečné osobnosti, které pro své město chtějí pracovat a většinou to již dokázaly. K jednobarevnosti nedojde.

Téměř před rokem se na Vaší radnici rozpadla koalice, když SNK ED a ČSSD vypověděly koaliční smlouvu Koalici pro město, TOP 09 a Věcem veřejným. Jak nyní vycházíte se svými bývalými koaličními partnery? A jak byste naopak hodnotil vznik nové koalice, kde nově přibyla ODS? 

Jak s kterými. S některým se shodneme na řadě věcí, které jsou potřebné a prospěšné pro město. Některým to stále dělá potíže a rádi vyhledávají spory. Se vznikem nové koalice došlo do značné míry k uklidnění situace ve městě a pro  práci kolegů na MěÚ je jasné vedení a zadávání úkolů. Situace v nové koalici přinesla klid a většinovou shodu v problematice řízení a rozvoje města.

Jak jste uvedl pro naše stránky, stále věříte, že ideály listopadu 1989 musí být naplněny. Jak ale nyní vnímáte nárůst preferencí KSČM, což se ukázalo například v krajských volbách, kdy komunisté získali nejen mandát hejtmana, ale obsadili mnohé významné pozice v krajských samosprávách?

Stále jsem přesvědčen, že ideály listopadu musí být naplněny. Řada z nich již funguje. Bohužel mnohé jsme promarnili, ale to je do značné míry problém stran, které do svých řad nabraly lidi spojené s minulým režimem. To, že se lidé rádi vracejí k minulosti, je dáno právě oním zklamáním z nenaplněných představ a přání, ale i vzpomínkou na některé „jistoty“ z minulosti.

Statistiky Městské policie Chrudim opakovaně potvrzují, že je parkování ve městě jedním z dlouhodobých problémů. Budete se snažit situaci nějak řešit? A jak byste celkově hodnotil infrastrukturu ve městě?

Nevím, z jaké statistiky vychází vaše hodnocení, ale problém je podstatně složitější. Je pravda, že řadu problémů v dopravě PČR neřeší vůbec a potom to zůstává na policii městské. A problém parkování není jen problém města Chrudim, ale to je celorepublikový problém. My připravujeme nové možnosti řešení stacionární dopravy v podobě parkovacích domů. Otázkou zůstává možnost volných investičních prostředků pro jejich postupnou realizaci. Stav infrastruktury ve městě je obstojný…

Do čeho plánujete do konce volebního období investovat?

Vše ale bude záležet na finančních možnostech rozpočtu města na rok 2014. Chceme obnovit některé místní komunikace, zahájit výstavbu vodovodu do místní části Píšťovy, obnovit fasády některých městských domů, vystavět nová dětská hřiště a opravit zázemí na městském stadionu, dokončit v rámci  IPRM revitalizaci prostoru mezi ulicemi Škroupova, Čs. armády, Palackého třídou a zahájit revitalizaci sídliště Na Větrníku.

Budete v příštím roce obhajovat váš mandát?

Ano, budu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…