Stát nutí podnikatele investovat do nástrojů, které pak využije k jejich kontrole. Vrchol státní arogance, zlobí se Valenta

15.12.2016 19:08

Z PROFILŮ Především k elektronické evidenci tržeb a střetu zájmů ministra financí Andreje Babiše (ANO) se vyjádřil na serveru ParlamentníListy.cz v odpovědích čtenářům senátor Ivo Valenta (Soukromníci).

Stát nutí podnikatele investovat do nástrojů, které pak využije k jejich kontrole. Vrchol státní arogance, zlobí se Valenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

„Díky EET se podnikatelům odpustí 6 % z DPH a ještě jednorázová částka se odepíše z daní. Není ta jejich demonstrace na Václaváku jen trapné gesto a potvrzení toho, že neodváděli poctivě daně? Není to tak, že pokud nepodváděli, tak na tom ještě vydělají? Copak nebudou slušní podnikatelé s EET spokojeni?“ zeptal se čtenář. Podle Valenty by však stát měl snižovat daně v době ekonomického růstu automaticky. Snížení DPH rozhodně, jak říká, nekompenzuje náklady na EET v plné výši. „Nesouhlasím s Vámi v tom, že by všichni podnikatelé podváděli. Stát má bojovat proti nepoctivcům, ale není možné, aby na podvodníky dopláceli všichni ostatní – i ti poctiví,“ podotkl senátor.

Další čtenář se zeptal na nárůst vydaných živnostenských listů. „Není to dobré vysvědčení pro EET?“ zeptal se. „V pohostinství chce podnikat více lidí. Zatímco loni v listopadu přibylo v pohostinství 816 nových živnostenských oprávnění, letos to byl prakticky dvojnásobek – 1 623 živností. Nejsou tato fakta dostatečným důvodem pro to, abyste i Vy podporoval EET?“ dodal. 

„Vzhledem k tomu, že EET je účinná od 1. 12. 2016, nepovažuji Vámi uvedenou statistiku za úplně vypovídající,“ odvětil Valenta. Za mnohem větší signál považuje skutečnost, že po 14 dnech platnosti elektronické evidence ukončila svoji činnost více než tisícovka hospod, restaurací a penzionů. „Co se týká vydaných živností, počkejme si na pololetní či roční statistiku vydaných živnostenských listů v předmětných oborech v roce 2017,“ sdělil.

EET ještě nezačala platit a už se mění podmínky, zkonstatoval další čtenář. „Přijde vám to normální? Jak tohle skončí? Bude EET někdy přínosná, nebo očekáváte její brzké zrušení?“ zeptal se. A Valenta mu dal za pravdu, že stav, který je popisován, skutečně není normální. 

„Změny a úlevy chystané na poslední chvíli svědčí jen o špatné připravenosti zákona. Kromě toho přikázat podnikatelům právě zákonem, aby investovali své vlastní peníze do nástrojů, které následně stát využije k jejich kontrole, je vrcholem státní arogance. Nemohu souhlasit ani s tím, že za výpadky systému nenese zodpovědnost ministerstvo financí, ale nepochopitelně sám podnikatel,“ uvedl Valenta. Podle něj také hrozí velké nebezpečí úniku dat. 

„Dopady EET vidíme již dnes, kdy se rozrůstá bonzáctví a končí stovky hospod. EET nikdy přínosná nebude, je pouze bičem na poctivé živnostníky. Podvodníci si cestu k obcházení zákona vždy najdou. Věřím proto, že tento nesmysl lidé jeho autorům vrátí v nadcházejících volbách,“ sdělil.

  • Odpovědi ZDE

V následující odpovědi vyjádřil Valenta svůj souhlas se zákonem o střetu zájmů. „Jednoznačně podporuji to, aby Česká republika zpřísnila legislativu upravující střet zájmů i zadávání veřejných zakázek,“ uvedl. Ministr financí Andrej Babiš se podle něj bude muset rozhodnout, zda chce hájit zájmy občanů České republiky, nebo zisky své skupiny Agrofert. „To by ale přece měl udělat i bez nařízení prostřednictvím legislativy, považuji to za morální. Já bych se na jeho místě zachoval čestně a takto zpřísněný zákon bych byl připraven plně respektovat. V době, kdy se v senátu o hazardu hlasovalo, jsem se zcela úmyslně hlasování nezúčastnil právě z toho důvodu, že bych mohl být ve střetu zájmů,“ uzavřel tuto odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…