Stát žere jak žigulík, a ještě má prasklou nádrž. Senátor Valenta sepsul "agrolevicovou vládu" a sepsal vlastní řešení

22.03.2015 16:02

Senátor Ivo Valenta jen nevěřícně kroutí hlavou nad tím, jak současná "agrolevicová vláda", jak ji sám nazývá, hází další a další klacky pod nohy živnostníkům, kupříkladu v podobě zvláštních policejních jednotek. Malé a střední podniky přitom významně prospívají české ekonomice a zaměstnávají statisíce lidí. Valenta proto předkládá alternativní plán, jak český stát postavit na nohy.

Stát žere jak žigulík, a ještě má prasklou nádrž. Senátor Valenta sepsul "agrolevicovou vládu" a sepsal vlastní řešení
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

"Není problém v tom, kolik peněz odvádí státu živnostníci, ale jak moc velký balík peněz kasíruje stát za každého zaměstnance. Je totiž třeba si na rovinu říct, že z každé hrubé mzdy ve výši 20 tis. Kč, ze které zůstane zaměstnanci přibližně 15 tis. Kč, si stát vezme do své pokladničky téměř 11 tis. Kč! To znamená, že z každé stokoruny, kterou si zaměstnanec přinese z továrny domů, si v tomto případě stát vyinkasuje příšerných 73 Kč! I díky tomu patří cena práce v České republice k nejvyšším v celé Evropě. A to je podle mne jeden z hlavních důvodů, proč se v naší zemi nedaří zkrotit nezaměstnanost," podotýká senátor z Valaška a majitel Synotu.

Celý text senátora najdete zde

V malých a středních firmách přitom pracuje na 2,3 milionu lidí a sami drobní živnostníci jich zaměstnávají téměř milion, což je asi stejně tolik, jako u velkých firem, kde často najdeme odbory. Právě za tyto zaměstnance mluví Josef Středula, předseda ČMKOS. Podle senátora by si ale měl uvědomit, že při předkládání různých nápadů vládě za podobně velkou skupinu sice nemluví, ale neměl by na ni zapomínat.

Člen horní komory následně předkládá vlastní recept, jak se vyrovnat s tolikrát zmiňovaným "hladem" státní kasy. Stát by měl zeštíhlit. Daně by se měly zjednodušit tak, aby nebylo třeba tolika úředníků na jejich správu. Pokud by se daně opravdu zjednodušily, lidé by je platili ochotněji. Stejně tak doporučuje snížit cenu práce, snížit odvody pro zaměstnance i jejich zaměstnavatele, kterým pak zůstane více peněz pro vlastní potřebu.

"Ve chvíli, kdy budeme mít malý a efektivní stát, nebudou naši agro-levicoví politici po nocích vymýšlet, jak vytáhnout z pracujících lidí a obzvláště těch, kteří se svobodně živí, a jsou tedy pro ně jistým společensko-politickým ohrožením, co nejvíce peněz. Česká republika má dnes spotřebu sovětského žigulíka a k tomu ještě s děravou nádrží … A to by se mělo změnit především," napsal senátor.

Valenta odmítá také řeči o tom, že živnostníci parazitují na státních službách ve zdravotnictví. Živnostníci totiž raději nemarodí, protože když marodí, nemohou pracovat a nedostávají peníze za zakázky. A aby toho nebylo málo, ještě tu máme dle něj policejní šikanu.

Stanovisko zaslala i Strana soukromníků, kterou Valenta reprezentuje:

Dnes se znovu Česká strana sociálně demokratická, tentokrát ústy svého předsedy, za podpory odborářského bosse Středuly, vyjádřila, že by živnostníci měli platit vyšší zdravotní pojištění. Důvodem k tomuto kroku má být skutečnost, že drobní podnikatelé čerpají ze zdravotního systému víc peněz, než do něj odvádějí a zdravotní  péče o živnostníky je dotována z odvodů zaměstnanců.

Pro zdůvodnění nutnosti zvýšení odvodu pro živnostníky, je neustále operováno s jednou částkou, která se ve skutečnosti skládá ze dvou složek, jednu složku hradí zaměstnanec 1242 Kč a druhou zaměstnavatel. Pokud porovnáme jen složku zaměstnance, tak ta je dnes nižší, nežli pojistné odváděné živnostníkem, pro rok 2015 činí 1797 Kč.

Zaměstnavatel odvádí za zaměstnance druhou složku pojistného na základě zákona, pokud by byla tato část zákona zrušena, nastane zcela opačná situace, pojistné odváděné živnostníkem bude větší než pojistné odváděné zaměstnancem.

Odvody živnostníků, jsou nyní dvojnásobkem toho, co ve skutečnosti ze zdravotního solidárního systému čerpají.

SsČR je zásadně proti, zvyšování odvodů na sociální a zdravotní pojištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…