Tajemnosti kolem výbuchů na letšti v Istanbulu. Podle expertů bylo vyšetřování útoků nápadně odbyté

30.06.2016 12:01

„Toto nemá s islámem vůbec nic společného. Vražda byť jen jednoho člověka znamená přímou cestu do pekla,“ vyjádřil se ve středu k útokům na istanbulském letišti turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Naprostá většina obětí útoku byla islámského vyznání. Jestliže se prokáže, že útočníci byli skutečně přívrženci Islámského státu, jenž se definuje jako hlavní síla bojující proti „rozpínavému Západu“, znovu se ukáže, že po jeho útocích paradoxně umírá více muslimů, než lidí s jakýmkoli jiným vyznáním.

Tajemnosti kolem výbuchů na letšti v Istanbulu. Podle expertů bylo vyšetřování útoků nápadně odbyté
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Ve středu napříč Tureckem zavlály vlajky pověšené pouze na půl žerdi, což tradičně představuje den smutku v zemi. Prezident Erdogan prohlásil, že teroristický útok na hlavní istanbulské letiště – a třetí nejvytíženější letiště v Evropě – v žádném případě „nerozdělí zemi“. Zmínil, že „turecká vláda se o své lidi postará“. Teroristé za útok odpovědní prý nejsou pravými muslimy. „Jestliže jsou schopni zabít desítky civilistů včetně žen a dětí, nemohou být muslimy,“ uvedl.

„Žádná teroristická organizace nás nikdy nedokáže rozštěpit, nedokáže nabourat naši identitu,“ dodal turecký prezident. Útok se odehrál během závěrečných dní „svatého měsíce“ ramadánu, což podle prezidenta znovu dokazuje, že tito lidé nemají pražádnou úctu k islámským hodnotám a tradicím.

Oficiálně se k útoku ještě žádná teroristická skupina či organizace nepřihlásila. Jisté je pouze to, že tři muži ozbrojeni střelnými zbraněmi a sebevražednými pásy napěchovanými výbušninami přijeli do areálu letiště taxíkem a ihned po výstupu z něj rozpoutali „peklo“.

Vše nasvědčuje tomu, že za útoky stojí Islámský stát

Většina spekulací ohledně napojení útočníků na nějakou větší skupinu se soustřeďuje na Islámský stát, který v Turecku udeřil již dříve, a který jen zřídka otevřeně přiznává odpovědnost za své činy. Podle tureckého ministra vnitra Efkana Ala prý ovšem „všechny dostupné informace a důkazy nasvědčují tomu, že je za útok zodpovědný právě Islámský stát. Nic není ovšem zatím zcela jisté,“ cituje jeho slova CNN.

 

Způsob provedení celé operace se ovšem podobá některým útokům, ke kterým se teroristická organizace již v minulosti přiznala. Podle vyjádření tureckého předsedy vlády Binali Yildirima „vše nasvědčuje tomu, že tři útočníci nejprve začali střílet a poté se odpálili“.

To je metoda podobná té, která byla použita útočníky v pařížském Bataclanu při útocích z listopadu loňského roku. K tomuto útoku, v rámci kterého přišlo o život 89 lidí, se již teroristická organizace IS přiznala.

Islámský stát má navíc s útoky na letištích již zkušenost – odpovědnost nese za provedení dvojitého sebevražedného atentátu na letiště v Bruselu, po kterém zahynulo 10 lidí. Stejně jako tomu bylo nyní v Istanbulu, teroristé na letiště v Bruselu přijeli taxíkem. Řidič taxíku, který vezl teroristy na Atatürkovo letiště v Istanbulu, byl již vyslýchán a propuštěn.

Ředitel americké CIA prohlásil, že teroristický útok na istanbulské letiště „zcela jistě nese znaky praktik Islámského státu“. Zmínil také, že ho vůbec nepřekvapuje, že se IS k útokům nepřihlásil, prý se zejména v Turecku ke svým akcím nehlásí.

„Domnívám se, že jejich cílem je podnikat podobné útoky s úmyslem vyslat signál směrem k turecké vládě, našim partnerům,“ prohlásil ředitel CIA John Brennan na zasedání Rady pro mezinárodní vztahy ve Washingtonu. „Na druhou stranu si ovšem nechtějí znepřátelit určité osoby v Turecku, jejichž podporu se stále snaží získat,“ objasnil Brennan.

Většina z obětí byla zřejmě muslimského vyznání

Ve středu večer se počet obětí zastavil na čísle 42. Mnoho z nich byli turečtí občané, včetně deseti členů personálu letiště. Mimo nich útočníci usmrtili 6 občanů Saúdské Arábie a 27 dalších zranili, informovalo o tom ministerstvo zahraničí Saúdské Arábie.

Mezi dalšími oběťmi byli dva Iráčané, jeden Tunisan, jeden Číňan, Ukrajinec, Uzbek, Jordánec a jeden člověk z Iránu, zmínil turecký úředník.

Z těchto údajů je na první pohled patrné, že byla většina z obětí zřejmě muslimského vyznání. Pokud se tedy prokáže spojení mezi Islámským státem a těmito útoky, znovu to poukáže na zjevný paradox, kdy islámští teroristé bojující proti „prohnilému západu“ povětšinou zabíjejí své vlastní lidi, tedy muslimy.

Identitu tří útočníků se zatím nepodařila ověřit, přesto se dá usoudit, že ani jeden nepocházel z Turecka, sdělil CNN zdroj z turecké vlády.

Letiště otevřené již pět hodin po výbuchu

Vedle krutosti atentátníků celý svět překvapilo zejména to, jak rychle po útocích bylo letiště znovu uvedeno do provozu. Již pět hodin po útocích bylo letiště opět otevřené, což u některých lidí vyvolalo negativní reakce.

„Zdá se mi to absolutně neuvěřitelné,“ prohlásil profesor kriminalistiky z John Jay College Larry Kobilinsky. „Ještě nikdy jsem neviděl tak ohromné ‚místo činu‘, které by bylo prohlíženo pouhých pět hodin. To prostě není možné. Museli učinit kompromis a dozajista přišli o některé důkazy. Neměli to otvírat tak brzy,“ dodal expert.

 

Reportéři ze CNN, kteří se po otevření nacházeli na Atatürkově letišti v Istanbulu, dokonce informovali, že „pasažéři překračují kusy rozbitého skla, zatímco se dělníci snaží omývat krev z podlah letiště“.

Provozovatel letiště se ovšem za své rozhodnutí o znovuotevření letiště i za jeho ochranu rázně postavil. Ochrana letiště prý převyšuje mezinárodní standard.

„Navíc na rozdíl od amerických a evropských letišť máme bezpečnostní kontroly už u vstupu na terminál letiště,“ prohlásil Sener. Bohužel ani tato opatření prý nedokázala zabránit tragédii, jelikož útočníci zahájili střelbu hned při výstupu z taxi, přiznal Sener.

Ředitel tureckého výzkumného programu na Washingtonově institutu Soner Cagaptay uvedl, že je přesvědčen, že útoky měly za cíl uškodit tureckému turistickému průmyslu, který podle vládních údajů každoročně přináší 30 miliard eur.

„Domnívám se, že šlo o úmyslný tah turecké vlády, který měl vyslat zprávu okolnímu světu,“ okomentoval Cagaptay brzké znovuotevření letiště. „Jestliže se Islámský stát pokusil poškodit obraz Turecka jako země bezpečné pro obchod a cestování, rychlým zpřístupněním letiště Turecko v podstatě říká: ‚Nic se neděje, šlo jen o menší výpadek, pokračujeme v naší práci‘,“ dodal expert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…